logo F1online.sk

Russell začal viac riskovať, nebojí sa robiť chyby

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2021

George Russell sa ocitol vo veľmi zaujímavej pozícii. Keďže má budúcnosť istú a ôsmu priečku jeho tímu v konštruktéroch nemôže už prakticky nikto ohroziť, budúci jazdec Mercedesu má počas súťažných víkendov voľné ruky. Využíva to na svoj osobný rozvoj.

Bez obáv z následkov môže okúsiť, aké je to pohybovať sa až na hrane noža. Vidieť sme to mohli napríklad v úvode VC USA, kde George Russell predviedol nevídaný štart. Z dvadsiatej priečky poskočil na štrnástu, preskočil aj Sebastiana Vettela a Fernanda Alonsa, ktorí takisto dostali motorové penalizácie a štartovali pred ním.

“Už pred nejakým časom ten tlak poľavil v rámci úvodných kôl. Mám viac sebavedomia na to naozaj zatlačiť a zaútočiť.” vysvetľuje George Russell. “Dostať sa z dvadsiateho miesta na štrnáste, to bol dobrý štart.”

Mladému Britovi sa aj celkom zapáčilo riskovať. “V šampionáte sme sa ocitli v pozícii, keď máme istý vankúš, ktorý mi umožňuje ísť až na úplnú hranu. Ak mám byť úprimný, aj si to dosť užívam. Nie som jazdcom, ktorý by sa obyčajne dopúšťal veľkého množstva chýb, ale vždy som chcel na seba tlačiť. Preto sme v treťom tréningu videli chybu, preto sme v kvalifikácii v Zandvoorte videli ďalšiu,” pripomenul roztočenie sa v treťom tréningu na VC USA či náraz do bariér v Holandsku.

Georgeovi Russellovi už nový prístup priniesol aj nejaké ovocie, avšak to nie je primárny cieľ. Chcel prísť na to, či je takáto stratégia aj dlhodobo udržateľná. Zistil, že jeho tradičný rozvážny štýl jazdy je najlepší.

“Snažím sa ísť až na limit a v týchto posledných veľkých cenách zisťovať, či je v tom aj niečo viac. Avšak myslím si, že sa mi potvrdzuje moja všeobecná stratégia, že niekedy nemusíte jazdiť na sto percent, aby ste z auta dostali maximum. Niekedy sa tým len spomalíte,” uvedomil si Russell.

Šampión sérií F2 a GP3 je tak opäť o čosi múdrejší. Najmä vďaka tomu, že sa už nemusí báť o svoju budúcnosť. “Cítim menší tlak, čo pochádza už len z faktu, že v konštruktérskom šampionáte sme v pomerne komfortnej pozícii. Nuž a rovnako na osobnej úrovni. S ohľadom na budúci rok je všetko potvrdené, osobne som vo veľmi stabilnej pozícii. Skrátka môžem skúšať nové veci a nemusím sa báť robiť chyby.”

“Je to podobné ako v roku 2019, keď som skúšal nové veci a pripravoval si svoj arzenál zbraní, aby som sa zlepšoval. Je uspokojujúce byť v pozícii, keď sa nebojíte spraviť chybu,” doplnil.