logo F1online.sk

Häkkinen: Verstappen ukázal zrelosť. Nie je ľahké spomaliť, keď vás dobieha súper

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2021

Nervózne poklepávanie nohou, zatajený dych či zrýchlený pulz. I také symptómy vyvolala Veľká cena USA u mnohých fanúšikov, najmä priaznivcov Maxa Verstappena, ktorého v závere pretekov rýchlosťou blesku stíhal Lewis Hamilton. Holanďan však napätú situáciu zvládol bravúrne, keď sa nepoddal tlaku. Podľa Miku Häkkinena ukázal svoju vyzretosť.

Pred príchodom do USA bol favoritom Lewis Hamilton. Mercedes môže považovať Austin za svoju baštu, keďže od začiatku éry tu s výnimkou Räikkönenovho triumfu zakaždým vyhral. Hamilton zaznamenal v Texase už päť víťazstiev a mohlo z toho byť šieste, keby Max Verstappen nezvládol koncovku.

“Diváci dostali dôkaz, prečo sú momentálne ašpirantmi na titul práve Lewis Hamilton a Max Verstappen,” pochválil oboch Mika Häkkinen vo svojom stĺpčeku pre Unibet. “Obaja na to celé preteky neuveriteľne tlačili. Mali rozdielne dvojzastávkové stratégie, čo znamenalo, že kritická bola práca s pneumatikami. Austin je ku gumám nešetrný, dokonca aj o tvrdú zmes sa musíte starať. Najdôležitejší bol preto citlivý prístup jazdcov.”

Red Bull však ani zďaleka nestavil na citlivý prístup, jeho stratégia azda ani nemohla byť agresívnejšia. Verstappenovi to síce pomohlo získať pozíciu, ale doplatil na to po stránke pneumatík, ktoré to nemuseli vydržať až do konca. A s Hamiltonom za chrbtom sa ľahko mohlo stať, že by to Holanďan v snahe dostať sa čo najďalej od súpera prepálil.

Häkkinen vyzdvihol Verstappenov prístup. “Ak by Max po druhej zastávke zatlačil príliš, myslím si, že Lewis by nemal absolútne žiaden problém ho v posledných kolách dostihnúť. Pilot Red Bullu však veľmi vyspel a nastavil si perfektné tempo. Nie je ľahké spomaliť, keď viete, že chlapík za vami sa vás snaží dostihnúť, no šetrenie pneumatík bolo kľúčové.”

I vďaka tomu Verstappen upevnil svoj náskok na čele šampionátu. Je však len dvanásťbodový, a keďže je v hre ešte 133 bodov, nesmie si dovoliť poľaviť nielen on, ale ani jeho kolega Sergio Pérez. Podľa Häkkinena zohrá dôležitú úlohu.

“Nasledujúca zastávka je Mexiko, okruh, ktorý by mal vďaka svojej konfigurácii sedieť Red Bullu,” zamyslel sa majster sveta z rokov 1998 a 1999. “A je to tiež domáce podujatie pre Sergia Péreza. Viem, že mexickí fanúšikovia sa už veľmi tešia na to, ako uvidia svojho hrdinu vpredu vo víťaznom monoposte.”

Domáci dav si zrejme bude želať Checovo víťazstvo, no Red Bull zas Verstappenovo. “Sergiove výkony v týchto pretekoch budú hrať pre Maxa dôležitú strategickú úlohu. Viem však, že Lewis a Valtteri Bottas si veria, že sa im tento rok naskytne ešte viac šancí triumfovať. Tento šampionát nám pripravil už niekoľko veľkých prekvapení a určite ich pár uvidíme ešte skôr, ako v strede decembra zavítame do Abú Zabí.”

“Zostáva nám päť pretekov a Max má dvanásťbodový náskok. To je dôležité, avšak jediné vypadnutie spôsobené nehodou či mechanickou poruchou by mohlo misky váh v šampionáte preklopiť na jednu či druhú stranu. Toto sa ešte ani zďaleka neskončilo. Vedia to oba tímy aj obaja jazdci,” zdôraznil Häkkinen.