logo F1online.sk

Mercedes vysvetľuje výmeny motorov: Vypadnutie by sa rovnalo katastrofe

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2021

Valtteri Bottas v priebehu štyroch víkendov dostal tri nové spaľovacie motory, čo prirodzene vyvolalo otázky o dôvodoch toľkých výmien. I napriek všetkým špekuláciám Mercedes opäť vysvetľuje, že ide len o snahu zásobiť sa dostatočným množstvom komponentov na zostávajúce preteky sezóny.

Cez víkend v Austine Toto Wolff prezradil, že jeho tím má skutočné problémy so spaľovacím motorom, ktoré sa len pomaly darilo dostať pod kontrolu. Uviedol, že pomerne dlho inžinieri nepoznali ich pôvod, s čím bolo spojené veľké riziko vypadnutia.

Toto riziko do istej miery stále pretrváva, a preto sa podľa hlavného stratéga Mercedesu Jamesa Vowlesa tím všetkými zbraňami snaží vyhnúť čiernemu scenáru. “Takto na konci sezóny hľadáme kompromis medzi výkonom a spoľahlivosťou,” vysvetľuje v popretekovom debriefingu.

“Jedna porucha, ktorá by viedla k odstúpeniu z pretekov, či už by šlo o problém šasi, alebo pohonnej jednotky, by bola pre šampionát katastrofálna. A kvôli tomu sa to na konci roka snažíme zmanažovať čo najlepšie,” pokračuje britský inžinier. “V prípade Valtteriho to znamenalo vziať si ďalší spaľovací motor, aby sme mali istotu, že nájdeme ten správny kompromis.”

Dostať päť miest za výmenu spaľovacieho motora a vypadnúť z pretekov je z pohľadu bodov obrovský rozdiel. Nehovoriac o tom, že vďaka novej pohonnej jednotke na to môže zatlačiť o čosi viac. “Na margo toho, či to vylepšilo výkon, do istej miery áno. Skôr tu však ide o nájdení balansu vo zvyšku sezóny, nie je to o jednom podujatí. Táto výmena, hoci nás na VC USA zabolela, v nasledujúcich pretekoch prinesie ovocie.”

Valtteri Bottas by mal mať na zvyšok sezóny dostatok komponentov, no čo jeho kolega? Prípadné vypadnutie v pretekoch by malo obrovské následky aj kvôli tomu, že na nasledujúcom podujatí by musel prijať ďalší trest za nový motor. Z jedných pretekov by tým pádom odchádzal s nulou, na nasledujúcich by štartoval s trestom. Nuž a nezabudnime, že Max Verstappen má v šampionáte dvanásť bodov k dobru.

Mercedes preto nevylučuje, že aj Hamilton ešte dostane nový motor. “Neviem vám povedať, či ho vezmeme, ani na koľko percent, avšak ten risk je tu,” hovorí Toto Wolff. “Je ťažké vyhodnotiť, či sa chceme vyhnúť tej situácii, prijať trest, alebo pôjdeme do toho a budeme riskovať vypadnutie. Táto diskusia u nás stále prebieha. Správnu odpoveď sme ešte nenašli.”

Súvisiace články