logo F1online.sk

Hill: Pre Maxa bude náročné zachovať pokoj

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2021

Bitka o titul sa nám dostáva do svojej záverečnej fázy. Náskok má momentálne Max Verstappen. Jeho dvanásť bodov k dobru je o dosť viac než mal počas celej jesennej časti sezóny, no stále to môžeme považovať za veľmi krehký náskok. Majster sveta z roku 1996 Damon Hill uvažuje, aký bude mať táto situácia vplyv na psychiku oboch pilotov.

Max predviedol v Austine vskutku profesorský výkon. Nezdalo sa, že by podľahol tlaku, naopak, ukázal skvelý prehľad a nutnú dávku pokoja v rozhodujúcom momente. Zveľadil tak svoj náskok v čele šampionátu, ktorý sa budoval ťažko, no zároveň sa dá ľahko stratiť. Každá chyba či penalizácia môže mať zásadný vplyv.

„Myslím si, že pre Maxa bude náročné zachovať pokoj,“ povedal v podcaste F1 Nation Damon Hill. „Už vidí malé svetielko na konci tunela a toto svetielko mu našepkáva: ‚Si majster sveta‘. Hovorím si, Bože, zachovať si teraz chladnú hlavu… viete, že sa to môže ľahko zvrtnúť.“

„Máte to na dosah ruky, no môžete to stratiť. Niečo také prináša napätie a úľavu zároveň. Niekedy je náročnejšie si niečo udržať než to získať,“ dodal Hill.

Ale čo Lewis Hamilton? Ťažko v súčasnej situácii niekoho presvedčiť, že je to práve Verstappen, kto je pod väčším tlakom. Bol to totiž Mercedes, ktorý sa nechal v Austine vyšachovať, bol to Mercedes, ktorému táto trať mala sedieť a je to Mercedes, ktorý vie, že teraz musia zabrať na tratiach, ktoré nepatrili k ich obľúbeným.

„Lewis často hovoril, že by bol radšej lovcom než lovnou zverou. No má vôbec v rukách niečo, čo mu umožní zaútočiť? Veď to vyzerá, že stráca veci, ktoré potrebuje na útok,“ hovorí Hill.

„Podľa mňa Maxovi v istom zmysle vyhovuje, že auto môže urobiť prácu zaňho a že aj on sám to dokáže. Čím ste však bližšie k cieľu, tým ťažšie to je,“ dodal Hill.