logo F1online.sk

Norris: Príliš mokro na sliky, príliš sucho na intermediálky

Lando Norris, McLaren zozadu a červené svetlá
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 10. 2021

Lando Norris prišiel do cieľa podobne ako pred dvomi týždňami v Soči na siedmom mieste, dnes to však v jeho podaní boli o poznanie „tichšie“ preteky. Viac dal o sebe vedieť až v závere, keď patril k najrýchlejším mužom na trati. Opäť sa však potvrdilo, že dobehnúť a predbehnúť sú dve rozdielne veci.

Norris jazdil prakticky počas celého priebehu pretekov na siedmom mieste, s pomerne výrazným odstupom na Gaslyho pred sebou, a v bezpečnej vzdialenosti od áut za sebou. Ako prvý z TOP10 absolvoval pitstop, vďaka čomu si rýchlo prešiel kritickou fázou drobenia, a v druhom stinte si s Carlosom Sainzom na chvíľu striedal najrýchlejšie sektorové časy.

„Dnes to na trati nebolo veľmi pekné,“ skonštatoval Lando Norris narážajúc na podmienky. „Bolo to veľmi nevyspytateľné, ľahko sa dala urobiť chyba. Tento povrch nevie rýchlo uschnúť. Trať bola príliš mokrá na sliky, a príliš suchá na intermediálky. Našťastie, intermediálna pneumatika je veľmi mäkká, takže nám dodala dobrý výkon, v ôsmej zákrute som mohol ísť na plný plyn.“

Zdalo sa, akoby Lando po dovtedy neviditeľných pretekoch ožil až v závere. Mal aj trochu smolu, keď ešte predtým narazil na Sebastiana Vettela, ktorý bol práve po výmene pneumatík, no o kolo späť oproti Norrisovi, ktorému pár kôl trvalo, kým sa priblížil natoľko, aby ho Vettel musel pustiť.

Mladý Brit v závere stiahol stratu na šiesteho Gaslyho, a vo výhľade mal aj piateho Hamiltona. „Na konci sme sa dostali do dobrého výkonnostného okna. Piloti predo mnou sa viac trápili, dokázal som ich dobehnúť. Predbiehanie však bolo takmer nemožné. Dokázal som dobehnúť Pierra, no stačí trochu špinavého vzduchu, a okamžite vás to rozhodí,“ vyhlásil Lando Norris.

Pre McLaren to bola limitácia škôd, jeho náskok na Ferrari sa však skresal na 7,5 bodu. „Siedme miesto neznie nijako dobre, ale je to asi maximum, na čo sme dnes mali. Dnes to bolo o minimalizácii škôd. Som pomerne spokojný, no potrebujeme sa zlepšiť pre ďalšie preteky,“ povedal Lando Norris, ktorého dnes na bodoch nedoplnil jeho tímový kolega Daniel Ricciardo, ktorý prišiel do cieľa trinásty.

„Dosiahli sme všetko, čo bolo dnes na dosah. Žiaľ, obraz, ktorý sme mali o našej rýchlosti, sa nezmenil ani v mokrých podmienkach. Lando ani Daniel nemohli urobiť oveľa viac. Už myslíme na ďalšie preteky,“ vyhlásil šéf McLarenu Andreas Seidl.