logo F1online.sk

McLaren verí, že pohonná jednotka prežila Norrisovu nehodu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl1. 9. 2021

McLaren pred pretekmi v Belgicku nasadil obom svojim jazdcom čerstvé pohonné jednotky, pričom v oboch prípadoch sa to obišlo bez trestov. V sobotu však Lando Norris doslova roztrieskal svoj monopost v Eau Rouge, a okrem straty možnej pole position, a tým pádom vlastne aj víťazstva v pretekoch, sa v britskom tíme obávali o jeho motor…

Ak by totiž Mercedes v útrobách McLarenu neprežil tento tvrdý náraz, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by si Lando Norris na niektorom zo zostávajúcich podujatí musel odpykať penalizáciu za prekročenie povoleného počtu komponentov počas sezóny. Vznikol by mu tak rovnaký problém ako napríklad Maxovi Verstappenovi po nehode zo Silverstone.

McLaren pred pretekmi z preventívnych príčin nasadil Norrisovi staršiu pohonnú jednotku. Okrem motora musel tím na aute skontrolovať aj množstvo ďalších vecí.

„Kontrolu sme urobili v sobotu večer. Monokok zostal aj vďaka uhlu nárazu v poriadku, takže sme ho mohli opäť použiť. Práve to bola naša prvá starosť,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl. Vďaka tomuto faktu nemusel Norris meniť šasi. Zničená však bola prevodovka.

„Pomerne rýchlo bolo jasné, že musíme vymeniť prevodovku a prijať penalizáciu piatich miest na štarte. Samozrejme, aj pohonnú jednotku sme po vybratí z auta detailne preskúmali,“ pokračoval šéf britskej stajne.

Norris a Ricciardo nasadili v Belgicku tretiu pohonnú jednotku v sezóne. Ak by ju Lando nenávratne zničil, ťažko si predstaviť, že by zvyšok sezóny odjazdil na niektorej zo starších špecifikácií, ktoré už majú čo-to za sebou.

„Pohonná jednotka číslo tri, ktorú sme nasadili na víkend v Belgicku, vyzerá v podstate v poriadku. Ešte musíme urobiť niekoľko kontrol, takže z preventívnych dôvodov sme sa rozhodli vrátiť k druhej pohonnej jednotke z tejto sezóny. Urobili sme tak s cieľom opäť použiť tretiu pohonnú jednotku v budúcich pretekoch,“ vyhlásil Andreas Seidl.

Aj napriek tomu, že podmienky na začiatku v Q3 boli „na hrane“ a viacerí jazdci volali po červenej vlajke, neznížili sa v McLarene k obviňovaniu všetkých naokolo. Naopak, sám Lando Norris pripísal vinu za kolíziu sebe a hneď sa ospravedlnil tímu.

„Pri všetkom, čo Lando doteraz v F1 predviedol, jasne ukázal, že má všetko, aby sa raz stal top jazdcom. Je to len jeho tretí rok, no je ohromujúce, čo dokáže v aute urobiť, a taktiež ako pracuje spoločne so svojím tímom. Jasne dáva najavo, čo od tímu potrebuje pre svoje výkony. Taktiež je veľmi sebakritický a je prvým, kto sa prihlási, ak je niečo zlé na jeho strane. Tento prístup sa mi veľmi páči. Chcem mať takúto kultúru od každého jedného člena tímu, pretože len takto sa posunieme dopredu,“ uzavrel Andreas Seidl.