logo F1online.sk

Norrisove vyšetrenia dopadli dobre, v nedeľu bude štartovať

Lando Norris
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2021

Lando Norris nebude na belgickú kvalifikáciu spomínať vôbec v dobrom. Britský mladík v Q1 a Q2 pokračoval v špičkových výkonoch, na ktoré sme od neho v tomto roku zvyknutí. Bohužiaľ, v Q3 dážď zosilnel, kvôli čomu Lando skrz vysielačku oprávnene volal po červených vlajkách. Michael Masi však jeho volanie nevyslyšal a o pár okamihov neskôr fanúšikovia tajili dych pri pohľade na tvrdú nehodu pilota McLarenu. Ten z nej našťastie vyviazol nezranený.

Lando vystúpil z auta po vlastných, hoci bolo vidno, že si podopiera ľavú ruku. Lekári preto nenechali nič na náhodu a Norris putoval do nemocnice na röntgen. Tím o pár hodín priniesol tú najlepšiu možnú správu: Lando je v poriadku a v nedeľu bude štartovať.

„V nemocnici sa podrobil potrebným kontrolám, lekári takisto vyšetrili jeho lakeť, ktorý si trochu poranil. Všetko je však v poriadku a zajtra môže pretekať,“ potvrdil šéf McLarenu Andreas Seidl.

Ostáva teda zodpovedať otázku, odkiaľ bude Lando do nedeľných pretekov štartovať. Možností je viacero. Prvou a zároveň najmenej pravdepodobnou je, že odštartuje z deviateho miesta, ktoré mu patrí na základe umiestnenia v kvalifikácii a po započítaní trestu Valtteriho Bottasa. Ďalšie alternatívy sa odvíjajú od toho, v akom stave je jeho McLaren. Výmena šasi by znamenala štart z boxovej uličky, výmena prevodovky či komponentov pohonnej jednotky zas trest straty miest na štarte.

„Vyhodnocovanie škôd stále prebieha. Ešte nevieme, čo všetko budeme musieť vymeniť a odkiaľ budeme štartovať,“ prehlásil Seidl. „Najdôležitejšie je, že Lando je v poriadku a teraz sa sústredíme na to, aby sme auto pripravili na zajtra. Vieme, že je v najlepšej forme. Snáď mu budeme schopní v nedeľných pretekoch pomôcť na body.“

„Nerozprával som sa s Landom nijak podrobne, ale cez noc tak urobíme. Myslím, že to bol dosť tvrdý náraz, ale vďaka bezpečnosti týchto áut a okruhu to našťastie skončilo len s pár modrinami,“ dodal Seidl.