logo F1online.sk

Japonsko s olympiádou, no bez F1: Nie je tu taká vyspelá motoršportová kultúra

Suzuka, Japonsko
© Twitter/Suzuka Circuit
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2021

Len pred pár dňami sme sa dozvedeli ďalšiu nepríjemnú správu z pohľadu tohtoročného kalendára; Veľká cena Japonska 2021 sa neuskutoční. Šéf Suzuky Kaoru Tanaka prezradil, že problémom bolo neudelenie vstupných víz pre formulový padok. To všetko i napriek tomu, že kolotoč Formuly 1 je oveľa menší ako olympijský kolos, ktorý sa v krajine usadil pred pár týždňami…

V Suzuke sa už definitívne nebude jazdiť druhýkrát za sebou. Okrem už dávnejšie odrieknutej VC Austrálie tak musí Formula 1 hľadať druhého náhradníka, a nemusí byť posledný. Situácia nie je ružová ani v USA, nuž a zostavovanie kalendára komplikuje ďalší fakt: Po návrate z krajín, ktoré sú covidom zasiahnuté najviac, čo je napríklad Turecko, Mexiko a Brazília, musia vracajúci sa Briti absolvovať desaťdňovú karanténu.

Japonská veľká cena mala tento problém odstrániť, keďže bola v kalendári po Turecku. Od pretekov v Istanbule až po návrat do Veľkej Británie by uplynulo viac ako desať dní, čiže povinnosť karantény by formulovým tímom odpadla.

“Tento rok sme sa na to veľmi tešili, pretože bude pre Hondu posledný, a taktiež tu máme Júkiho Cunodu,” vysvetľuje Taoru Tanaka, prezident Mobilitylandu, spoločnosti, ktorá spravuje okruh v Suzuke. Ten oficiálne patrí práve Honde. “Mohol to byť výnimočný rok. Sme sklamaní z toho, že už druhýkrát po sebe nemôžeme zorganizovať preteky.”

“Hlavným problémom je to, že sme nevedeli potvrdiť, že všetci zainteresovaní ľudia budú mať istý vstup. Japonsko momentálne skrátka neumožňuje vstup do krajiny cudzincom, či už je to Formula 1 alebo akýkoľvek iný šport. Ak chce do krajiny vstúpiť cudzinec, musí získať vstupné víza. Problémom bolo, že sme to nevedeli vybaviť,” skonštatoval šéf Suzuky.

Tanaka následne nedokázal vysvetliť, prečo Japonsko povolilo vstup do krajiny olympionikom a paralympionikom, no nie kolotoču F1, ktorý je oveľa menší. Veď na nedávnej olympiáde súťažilo viac ako 11-tisíc športovcov, ktorých sprevádzalo ďalších približne 70-tisíc ľudí z podporných tímov, z radov novinárov či samotných organizátorov. Oproti tomu je padok F1 len drobnou dedinskou zábavou; minulý rok cestovalo na veľké ceny dovedna len okolo 1500 ľudí z FIA, F1, tímov a médií.

“Viem, že každý šport má svoje vlastné charakteristiky a podmienky, ale pre mňa osobne je škoda, že sa Veľká cena Japonska neuskutoční,” pokračuje Tanaka a na chvíľku sa pristavuje aj pri poznámke, že do Japonska by v rámci F1 vstúpilo oveľa menej ľudí ako na olympiáde. “Myslím si, že Japonská športová agentúra tomu rozumela.”

“Mám pocit, že až na olympiádu do krajiny za súčasných pravidiel vstupuje najviac 1500 ľudí. Myslím si teda, že to chápali, ale musia byť opatrní. Z pohľadu záujmu verejnosti a motoršportovej kultúry to tu nie je také vyspelé ako v Európe,” dovysvetlil. Z tohto dôvodu by miestni mohli mať väčšie výhrady proti F1 ako olympiáde.

Tanaka napokon doplnil, že tohtoročné sklamanie už hádžu za seba. “Odteraz sa budeme pripravovať na budúci rok.” Práve v sezóne 2022 bude Suzuka oslavovať svoje 60. výročie.