logo F1online.sk

Po Španielsku chce dve veľké ceny aj Japonsko

Osaka, Japonsko
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2024

Veľká cena Madridu a Veľká cena Osaky už čoskoro? Kalendár Formuly 1 je poriadne „napraskaný“. V roku 2024 nás čaká rekordných 24 veľkých cien, čo je podľa mnohých už za hranou. Záujem o usporiadanie podujatí je však naďalej obrovský a zdá sa, že promotéri sa dnes už ani neobávajú argumentu, že v ich krajine sa už organizujú preteky F1.

V zime sa v médiách začalo stále častejšie špekulovať o budúcnosti Formuly 1 v Španielsku. Táto krajina už jednu veľkú cenu organizuje na barcelonskom okruhu Catalunya. Ten nepatrí medzi najpopulárnejšie ani divácky najatraktívnejšie miesta, a tak mnohí privítali myšlienku, že budúcnosť Formuly 1 v tejto krajine patrí Madridu.

Túto otázku však vzhľadom na krehké vzťahy Madridu a Barcelony treba riešiť veľmi citlivo a je takmer nemožné, aby riešenie obišlo národnostné otázky. Volanie hlavného mesta a jeho tunajšieho polomestského okruhu je však zrejme veľmi silné. Tento týždeň prišli z Pyrenejského polostrova správy, že 23. januára bude oficiálne potvrdená „dlhodobá dohoda“ medzi Formulou 1 a Veľkou cenou Madridu, ktorá má mať premiéru v roku 2026.

Tieto správy sa objavili vo viacerých španielskych médiách a zverejnil ich na svojich sociálnych sieťach aj známy španielsky novinár Albert Fabrega, ktorý však svoj príspevok následne zmazal, takže zatiaľ nevieme, čo bude nasledovať, ale špekulácie okolo Madridu rozhodne silnejú.

Problém je však v tom, že na rok 2026 má s FOM platnú zmluvu aj Barcelona, čo by znamenalo, že prvýkrát od roku 2012 by sa na španielskom území organizovali dvoje preteky Formuly 1. Prezident Španielskej automobilovej federácie Carmelo Sanz de Barros však na prelome rokov vyhlásil, že niečo také nie je problém. „Je možné mať dvoje preteky? Áno, prečo by nie? Máme troje v Spojených štátoch a dvoje v Taliansku. Bude ľahké to dojednať? Nie. Bude to však uskutočniteľné? To áno,“ poznamenal Španiel.

Japonsko chce ďalšie preteky v bezprostrednom susedstve Suzuky

Chúťky na organizovanie ďalšej veľkej ceny vo svojej krajine hlási aj Japonsko. Táto krajina je domovom jedného z najvzrušujúcejších a najpopulárnejších okruhov na svete – Suzuky –, ale zjavne si praje ešte viac Formuly 1. Hiroši Mizobata, ktorý v Osake vykonáva funkciu podobnú miestnemu ministrovi cestovného ruku, médiám zvestoval, že sa pokúša prilákať F1 do druhého najväčšieho mesta Japonska.

„Aby sa Osaka stala medzinárodným turistickým centrom, potrebujeme prilákať turistov z Európy, Ameriky a Austrálie,“ povedal Mizobata. „Veríme, že Formula 1 by bola dokonalým katalyzátorom pre luxusné hotely a oživenie nočného života v meste.“

Podľa japonskej edície portálu Motorsport.com už začali neformálne rokovania s Formulou 1 a „zdá sa, že sa stretla s priaznivou odozvou, čo povzbudilo aj predsedu Mizobatu, aby zverejnil svoje plány“. Problém je však zrejmý na prvý pohľad. Osaka už v podstate jednu veľkú cenu má. Okruh Suzuka je totiž vzdialený len asi 130 kilometrov a práve cez tunajšie letisko prechádzajú všetky tímy a všetci fanúšikovia, ktorí smerujú na Veľkú cenu Japonska. Podľa Mizobatu to však nie je problém.

„Chceli by sme koexistovať a prosperovať spoločne so Suzukou. Keďže Japonsko je automobilovou veľmocou, myslím si, že by bolo dobré, keby sa tu konali dve veľké ceny,“ prehlásil.

Celý projekt je však zatiaľ v plienkach a ani samotní Japonci nevedia povedať, kedy by sa prvá Veľká cena Osaky mohla uskutočniť. „Momentálne nevieme povedať, do koľkých rokov chceme projekt realizovať. Bude to pomalý a dlhodobý plán. Počul som, že Singapuru trvalo dlho, kým hostil prvé podujatie, takže si nemyslím, že to bude jednoduché,“ povedal Mizobata.