logo F1online.sk

Formuloviny: Suzuka – najväčšia výzva v tvare 8 pre tých najodhodlanejších

Suzuka, Japonsko, ilustračné
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Z jazdeckého pohľadu patrí Suzuka medzi najatraktívnejšie okruhy v kalendári, no piloti ju nemajú radi len vďaka skvelému rytmu a rýchlym zákrutám, v ktorých monopost F1 doslova ožíva. Úsmevy im prinášajú aj miestni fanúšikovia, ktorí sa radia medzi tých najlepších na svete. Za to všetko by sme sa mali poďakovať aj Soičirovi Hondovi, bez ktorého by sme zrejme do Suzuky nikdy necestovali…

Prvá Veľká cena Japonska F1 sa uskutočnila už v roku 1976. Odvtedy sa v kalendári Formuly 1 objavila 35-krát, z toho sa len štyri podujatia neodjazdili v Suzuke, a síce ročníky 1976, 1977, 2007 a 2008, keď sa jazdilo vo Fudži.

Odvtedy si piloti okruh v tvare osmičky neďaleko Nagoje doslova zamilovali. Je totiž jedným z mála, na ktorých je problém udržať na trati aj súčasný monopost. Hoci je menej fyzicky náročný ako Singapur, ostáva jednou z najväčších jazdeckých výziev a je skutočnou skúškou, ktorá odmeňuje tých najodhodlanejších pilotov.

Čo presne je na Suzuke také vzrušujúce, ako sa podarilo vytvoriť okruh, ktorý podľa Sebastiana Vettela akoby stvorili samotní bohovia a aké veľkolepé momenty si pamätá?

To nám už v nových Formulovinách rozpovedia Števo Eisele a Braňo Ježík.

Na Formuloviny sa môžete tešiť vždy v stredu pred veľkou cenou — podcast je dostupný na najpopulárnejších platformách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a na webe redbull.sk/formuloviny.