logo F1online.sk

VC Japonska 2021 zrušená

Suzuka, Japonsko
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király18. 8. 2021

Pôvodný článok:

Veľká cena Japonska sa podľa všetkého neuskutoční ani v tomto roku. Krajina vychádzajúceho slnka zvládla zorganizovať olympiádu a aj keď na tom s počtami nakazených COVIDom vzhľadom k počtu obyvateľov zdanlivo nie je kriticky, zjavne si chce naďalej zachovávať opatrnosť.

V Japonsku, ktoré má 126 miliónov obyvateľov, doposiaľ zaznamenali 1 159 945 pozitívnych prípadov nákazy; pre porovnanie na Slovensku, ktoré má len 5,5 milióna, to bolo 393 610. V prepočte na 100 000 obyvateľov je na tom Japonsko asi osemkrát lepšie ako my.

Organizátori pretekov verili, že na tribúny budú môcť prísť aj fanúšikovia, ibaže v poslednej dobe sa situácia začala výrazne zhoršovať. Podľa informácií zdroja RACER bude Veľká cena Japonska oficiálne zrušená už v najbližších dňoch.

Toto rozhodnutie trochu skomplikuje situáciu Hondy, ktorá sa tešila na veľkolepú domácu rozlúčku so športom. Podľa všetkého z nej teda nič nebude.

Nepríjemné je aj to, že v Japonsku sa malo jazdiť týždeň po Turecku a tieto preteky tak mali britských občanov zachrániť od nútenej karantény, na ktorú by po Istanbule museli nastúpiť. Domov sa totiž vrátiť nemôžu.

No a čo je rovnako nepríjemné, nie je vylúčené ani zrušenie Veľkej ceny USA v Austine, kde je covidová situácia mimoriadne kritická.

Formula 1 je však podľa všetkého pripravená a hovorí sa o tom, že v prípade núdze zorganizuje viacero pretekov v oblasti Stredného Východu.

Doplnené:

V stredu o 10:00 napokon Formula 1 uverejnila stanovisko, podľa ktorého je Veľká cena Japonska pre tento rok definitívne zrušená.

Tlačová správa naznačuje, že vzhľadom na narastajúce problémy, ktoré COVID aktuálne spôsobuje, do veci zasiahla aj japonská vláda. Práve tá mala napokon finálne slovo.

“Formula 1 aktuálne pracuje na detailoch revidovaného kalendára a finálne detaily oznámi v najbližších týždňoch,” dodáva F1.