logo F1online.sk

Verstappen mení pohonnú jednotku, Honda objavila na tej silverstonskej prasklinu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2021

Pred dnešnými pretekmi dostane Max Verstappen úplne novú pohonnú jednotku. Honda sa tak rozhodla po sobotňajšej analýze dát, ktorej výsledky vyvolali obavy ohľadom jej spoľahlivosti. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o dôsledky nehody v Silverstone.

Verstappen nasadil silverstonskú pohonnú jednotku už v piatok s tým rozdielom, že Holanďan dostal nový výfukový systém a v sobotu aj novú elektroniku. V piatok však pohonná jednotka fungovala bez problémov a aj na základe piatkových jázd Honda konštatovala, že všetko je v poriadku.

Avšak po skončení sobotňajšieho programu sa Honda opäť zahĺbila do dát a objavila isté nezrovnalosti. Z preventívnych dôvodov preto Verstappen dostane novú pohonnú jednotku, no ešte sa to zaobíde bez trestu. Ide síce o nový motor, ale rovnakej špecifikácie ako ten, ktorý mal vo svojom monoposte nasadený v sobotu.

“Počas pokvalifikačných kontrol sme si na Maxovej pohonnej jednotke všimli niečo, čo sa zrejme rozvinulo v priebehu tohto víkendu. Pravdepodobne ide o dôsledok silverstonskej nehody,” píše Honda vo svojom vyhlásení. “Preto sme sa rozhodli ju vymeniť za novú pohonnú jednotku tej istej špecifikácie. Podľa pravidiel Max môže štartovať zo svojej tretej priečky a bez penalizácie.”

Podľa niektorých zahraničných zdrojov sa na konštrukcii pohonnej jednotky objavila trhlina. Podobný problém Honda ešte nikdy nezaznamenala, trhlina sa navyše objavila v blízkosti šasi. Aj z tohto dôvodu je pravdepodobnou príčinou náraz v Silverstone. Celý agregát teraz poputuje do Sakury, inžinieri budú skúmať, či je možné ho nejako zachrániť a používať aspoň v piatkových tréningoch.

Pre Verstappena je to už tretia pohonná jednotka v tomto roku. Za každú novú príde trest.

Súvisiace články