logo F1online.sk

Vasseur dúfa, že sa motor zlepší: Teraz sme na míle vzdialení Mercedesu a Honde

Alfa Romeo, ilustračné
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2021

Alfa Romeo len nedávno oznámila, že chce pokračovať v spolupráci so Sauberom a aj v nadchádzajúcich rokoch pôsobiť vo Formule 1. Tím Frédérica Vasseura tak bude aj naďalej pevne prepojený s Ferrari, od ktorého bude odoberať pohonné jednotky. Tie zatiaľ Alfe neposkytujú požadovaný výkon, no Vasseur sa nádejá, že sa to čoskoro zmení.

Továreň v Maranelle treba určite pochváliť za to, z akej priepasti sa po roku 2020 dokázala vyhrabať, keď sa bavíme o výkone pohonnej jednotky. Pred nasledujúcou sezónou však bude musieť spraviť ďalší výrazný krok vpred, keďže bude nasledovať aspoň trojročné zmrazenie vývoja.

Z továrne v Maranelle sa medzitým ozývajú optimistické hlasy, inžinierom sa vraj podaril prielom vo vývoji, vďaka ktorému experimentálny program zrejme predbehne konkurujúci tím, ktorý sa paralelne snaží pokračovať v priamom vývoji tohtoročného motora.

Ak sa tieto predpovede naplnia, budú z toho ťažiť aj v Haase a Alfe Romeo, ktorým by sa viac výkonu určite zišlo, nech už bude pochádzať odkiaľkoľvek.

“Myslím, že náš motor Ferrari je na rovnakej úrovni ako Renaultu, ale Mercedes a Honda sú nám na míle vzdialení,” poznamenal Frédéric Vasseur, šéf Alfy Romeo. “Ferrari však veľmi tvrdo pracuje na tom, aby motor vylepšilo, nuž a aj my pracujeme na tom, aby sme zdokonalili naše auto. V tejto sezóne sme už spravili veľký krok vpred.”

Spolupráca s Maranellom sa francúzskemu inžinierovi pozdáva. “Sme spokojní s motorom, s ktorým momentálne pretekáme, s Ferrari máme dobrý vzťah. Už dlho nám dodávajú pohonné jednotky a pracujú usilovne ako včely, aby nám poskytli ešte lepší materiál. Dúfame, že sezóna 2022 bude tou, v ktorej dosiahneme veľký pokrok.”

Ako už Vasseur spomenul, Alfe Romeo sa v porovnaní s prechádzajúcim rokom podarilo nájsť viac výkonu nielen v pohonnej jednotke, ale i v monoposte. Na výraznejšie bodové zápisy to však stále nestačí.

“Z pohľadu výkonu sme sa v skutočnosti zlepšili o 2,5 percenta. To znamená, že sme o 2,5 percenta rýchlejší ako pred dvanástimi mesiacmi,” prezradil Vasseur. “Najviac nás zatiaľ mrzí to, že sme získali tak málo bodov. To je čiastočne spôsobené skutočnosťou, že veľké tímy doteraz zaznamenali len veľmi málo vypadnutí.”

“Ako som povedal, dosiahli sme pokrok, najmä pri vývoji nášho šasi. Preto si myslím, že v Maďarsku na tom budeme lepšie ako v Silverstone,” zamyslel sa.

Zvyšok sezóny 2021 bude v každom prípade už len dojazdový. Räikkönen s Giovinazzim nemajú čakať žiadne vylepšenia. “Už predtým sme vedeli, že toto bude ťažká sezóna. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli preorientovať na nasledujúci ročník. Ďalej nevyvíjať tohtoročný monopost bolo vedomé rozhodnutie.”

Súvisiace články