logo F1online.skF1online.sk

McLaren uprednostní Vandoorna, ak by Norrisovi zakázali štartovať

Andreas Seidl a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2021

Pri pohľade na tabuľku s trestnými bodmi je až zarážajúce, ako sa Landovi Norrisovi podarilo nazbierať desať bodov, veď mladík v službách McLarenu doposiaľ nespôsobil žiadnu vážnu nehodu a ťažko si spomenúť na moment, kedy by niekoho vystavil skutočnému nebezpečenstvu. Teraz mu však hrozí zákaz štartu. V prípade tohto čierneho scenára chce McLaren siahnuť po Stoffelovi Vandoornovi.

Lando Norris dostal posledné dva trestné body v Štajersku za súboj so Sergiom Pérezom. Z bezprostredného ohrozenia sa však dostane už v pondelok 12. júla, keďže mu budú zmazané dva body za nerešpektovanie žltých vlajok na minuloročnej VC Štajerska.

To však neznamená, že sa môže Norris uvoľniť. Teraz má na konte osem trestných bodov a ďalšie mu budú zmazané až 14. novembra. Nuž a nezabudnime, že do letnej prestávky nás čakajú ešte dve veľké ceny a po nej pôjdeme z kopca; v kalendári máme tri pretekové trojičky za sebou. Viac ako dosť príležitostí niekde nazbierať chýbajúce štyri body.

“Nie je to zrovna upokojujúce. Táto hrozba existuje,” uvedomuje si šéf McLarenu Andreas Seidl, ktorého vyspovedala RTL. Na druhej strane však zdôrazňuje, že Norris by sa nemal cítiť zahnaný do kúta, aj naďalej musí “ísť za najlepšími výkonmi” a z trestných bodov sa “nezblázniť”.

V každom prípade by 45-ročný Nemec chcel, aby sa FIA na trestné body pozrela a zvážila prepracovanie celého systému. “Toto nie je v duchu Formuly 1, aby pilot musel vynechať preteky pre takýto incident,” uviedol v súvislosti so súbojom Norrisa a Péreza. “Z môjho pohľadu to bolo normálne pretekanie, toto chceme vidieť. Je pre mňa sklamaním, že takto zasahujeme do výsledkov pretekov. A dokonca za to dostať trestné body a vystaviť sa riziku zákazu štartu. Myslím si, že potrebujeme revidovať celý ten systém.”

Riaditeľ pretekov Michael Masi už McLarenu odkázal, aby si nerobil predčasné nádeje. V strede sezóny sa pravidlá meniť nebudú. “Na konci minulého roka sme spolu so všetkým, teda tímami, FIA a F1, našli zhodu na tom, že pre tento rok by sa to meniť nemalo. A toto je vec, ktorú by sme nikdy nemenili uprostred roka. Na týchto penalizáciách sa všetky tímy zhodli, dokonca na začiatku roka prispeli svojimi pripomienkami. Komisári postupujú podľa toho.”

Seidl na poznámku, že systém trestných bodov bol zavedený z nejakého dôvodu, reagoval rázne: “Ale nie za také incidenty, ako sme videli v nedeľu. Na ďalšom stretnutí s tímami a F1 o tom budeme diskutovať.”

Šéf McLarenu napokon odhalil aj identitu najpravdepodobnejšieho náhradníka pre prípad, že by sa Lando Norris trestu zákazu štartu nevyhol. “S Mercedesom máme dohodu ohľadom ich rezervných jazdcov,” pripomenul. Jej cieľom bolo poskytnúť McLarenu jazdcov primárne pre prípad neúčasti z dôvodu Covidu-19, no aj zákaz štartu už prichádza do úvahy. “Prvou voľbou” bude Stoffel Vandoorne, ktorý v rokoch 2016 a 2017 pretekal za McLaren a momentálne pôsobí vo Formule E.

Súvisiace články

Diskusia