logo F1online.sk

Gasly o štarte na softoch: Bola to chyba

Pierre Gasly
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 7. 2021

Pierre Gasly bol len jedným zo štyroch jazdcov, ktorí v nedeľu aspoň na jeden stint obuli mäkkú zmes. A stal sa jediným, ktorý bodoval. Dva body za deviatu priečku však považuje za slabú útechu. Ľutuje rozhodnutie pokúsiť sa prebojovať do Q3 na zmesi C5, kvôli čomu prišiel o šancu získať lepší výsledok.

Už po piatkových tréningoch inžinieri Mercedesu tvrdili, že do Q3 sa na mäkkej zmesi pokúsia kvalifikovať len “zúfalé” tímy, a nakoniec na tom prerobia. Alan Permane z Alpine to nevidel tak tragicky. V jeho tíme odhadovali, že najobľúbenejšia stratégia bude dvojzastávková, pri ktorej vraj štart na softoch mohol byť najvýhodnejší.

Napokon však na softoch štartovali len štyria piloti z AlphaTauri a Aston Martinu, a veľmi si tým naozaj nepomohli. Cunoda s Gaslym museli zamieriť do boxov už v 12. a 13. kole, Stroll s Vettelom len o málo neskôr. A keďže spadli až hlboko do druhej desiatky, úvod druhého stintu strávili za inými autami a ich úhlavní nepriatelia zatiaľ získavali.

“Pravdepodobne to bolo náročnejšie, než sme očakávali. Mysleli sme si, že na tých dvoch zastávkach toho zarobíme viac, no nebolo to ideálne,” sumarizoval nedeľňajšie preteky Pierre Gasly. “Boli sme trochu zablokovaní.”

Cunoda si v nedeľu pokazil preteky sám hneď dvoma zbytočnými penalizáciami za prekročenie bielej čiary na vjazde do boxov. Realita je však taká, že to ani v jeho a ani Gaslyho prípade nevyzeralo na veľký bodový zápis.

“Už po piatich kolách som mal problémy so zadnými pneumatikami,” priznal Gasly. “Pokúsil som sa natiahnuť ten stint.” To sa mu aj celkom podarilo, keďže sa pri mechanikoch zastavil až v 13. kole. “Neboli to tie správne pneumatiky na preteky, preto sme tak skoro prezuli na tvrdú zmes.”

Gasly sa postupne začal prepracúvať poradím a v 45. kole, keď šiel do boxov druhýkrát, bol šiesty. Po zastávke sa vrátil na trať na dvanástej priečke. Dostal sa cez Georga Russella a vďaka pitstopom Cunodu a Vettela aj cez túto dvojicu.

V cieli na ôsmeho Charlesa Leclerca, ktorý takisto zastavil dvakrát, stratil 0,649 sekundy. “Rád by som tam naňho niečo skúsil, žiaľ, chýbalo mi jedno kolo.”

“Nenazval by som to však zlým dňom. Myslím si, že bol celkom dobrý, keď prihliadneme na pneumatiky, na ktorých sme odštartovali,” uznáva Gasly, ktorý tiež prezradil, že v tíme sa rozhodli pre dvojzastávkovú stratégiu už v piatok.

Teraz je zrejmé, že výhodnejšie bolo zastaviť len raz, napríklad taký Daniel Ricciardo sa vďaka tomu posunul z trinásteho miesta až na siedme. “Musíme sa opäť pozrieť na čísla a na náš prístup k tomuto víkendu. McLaren to spravil dobre.”

Súvisiace články