logo F1online.sk

Ricciardo už nemá slov, v nedeľu však nie je bez šance

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 7. 2021

Ďalšia nevydarená sobota. Daniel Ricciardo nadviazal na nevydarenú kvalifikačnú bilanciu a piatykrát v sezóne nepostúpil do Q3. Na jeho šťastie, v Rakúsku pri najmäkších zmesiach pneumatík nie je pre Ricciarda nič stratené.  

Do pretekov síce odštartuje až z trinásteho miesta, no s výhodou voľného výberu pneumatík. Túto možnosť nebudú mať viacerí piloti pred ním, ktorí budú musieť štartovať na najmäkšej zmesi C5, pri ktorej sa očakáva rýchla degradácia. Na najmäkších pneumatikách budú štartovať obe AlphaTauri a oba monoposty Aston Martin.

Priam masívna strata na Landa Norrisa, ktorý sa kvalifikoval druhý, však pre Austrálčana nie je dobrým vysvedčením. „Cítim sa o niečo lepšie než pred týždňom, v určitých oblastiach som sa zlepšil. Počas minulého víkendu tam boli isté veci, v ktorých som výrazne strácal. Urobil som dobrý krok, ktorý som však nedokázal skutočne preniesť do časov na kolo,“ povzdychol si Daniel Ricciardo.

Aj pred týždňom sa Ricciardo kvalifikoval trinásty, dnes zajazdil len o málo lepší čas. Ťažko nachádzal slová, mĺkvy bol aj v tímovej vysielačke po svojom poslednom kole v Q2.

„Naozaj veľmi nemám čo povedať. Necítil som sa nekomfortne či zle, no k lepšiemu času na kolo je to ešte ďaleko. Nemám k tomu bližšie vysvetlenie. Skrátka to tam nie je. Opäť som mal pocit, že som odjazdil dobré kolo, no pri pohľade na časomieru som strácal. V skutočnosti neviem, kde ešte získať dodatočnú rýchlosť, no budem na tom pracovať a snažiť sa nájsť riešenie.“

Zaujímavá otázka prišla zo strany Sky Sports. Britskú televíziu zaujímalo, či bol nejaký rozdiel v nastaveniach monopostov medzi Ricciardom a Norrisom.

„Nastavenia sú si vcelku podobné. Pri takomto deficite však nechcem byť príliš chytrý. Jednoducho si nie som istý, kde ešte nájsť čas na kolo,“ pokračoval Austrálčan. Vypýta si Ricciardo radu od tímového kolegu, ktorý je v McLarene oveľa dlhšie než on? „Toto jazdci nerobia. Každý si ide to svoje. Na tímových debriefingoch zdieľame naše pocity o aute, ale každý má svoj vlastný spôsob, ako s ním jazdiť a každý si necháva svoje vlastné veci pre seba. Takto tento šport funguje, a je to okej. Som s tým absolútne okej.“

Daniel Ricciardo by rád nadviazal na minulý týždeň čo sa týka štartu do pretekov. Získal vtedy štyri pozície k dobru a na rovnakej stratégii ako Carlos Sainz, ktorý skončil šiesty, smeroval na body. Potom však prišla náhla strata výkonu pohonnej jednotky, keď v jednom kole stratil všetko, čo získal.

Teraz by v jeho prospech mohli hrať o stupeň mäkšie pneumatiky než na VC Štajerska. Pre Ricciarda či obe Ferrari nie je nič stratené. „Verím, že preteky budú lepšie. Auto vyzerá počas celého víkendu dobre, časy však, žiaľ, zatiaľ hovoria niečo iné. V pretekoch sa snáď dostanem do rytmu a ukážem viac rýchlosti. Budem potrebovať podobný štart ako pred týždňom, od ktorého sa môžem odraziť pre ďalších 70 kôl. Máme voľný výber pneumatík, čo sa pokúsim využiť,“ doplnil Ricciardo.

Pre McLaren to bola opäť sobota plná kontrastov. Jedna strana garáže oslavovala druhé miesto Landa Norrisa, druhá si škriabala hlavu nad rýchlosťou Daniela Ricciarda.

„McLaren sa po deviatich rokoch kvalifikoval v prvom rade, čo je skvelý výsledok celého tímu a kolegov z Mercedesu. Lando doslova lietal, každým kolom zrýchľoval a dosiahol druhé miesto. Pre Daniela to bola ďalšia náročná kvalifikácia. Na tejto trati a so strategickými možnosťami, ktoré očakávame, však môže mať z trinásteho miesta dobré preteky. Aj keď sme v sobotu zažili dobré momenty, musíme prepnúť pozornosť na nedeľu, keď sa rozdávajú body. Cieľ je jasný – dostať Daniela späť na body a zároveň získať ďalší veľký výsledok s Landom v našej bitke v Pohári konštruktérov,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.