logo F1online.sk

Norris: V prvých troch zákrutách môžem zajtra vyzvať Maxa

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl3. 7. 2021

Písal sa 24. november 2012, keď Lewis Hamilton v posledných pretekoch vo farbách McLarenu získal pole position. Odvtedy čakala britská značka na ďalšie kvalifikačné umiestnenie v prvom rade. Dočkala sa dnes v Rakúsku, pričom nebyť 48 tisícin sekundy, mohol McLaren ukončiť aj dlhé čakanie na ďalšiu pole position…

Zodpovedali tomu aj pocity Landa Norrisa, ktorý po prejdení cieľovej čiary a zistení, že neprekonal Maxa Verstappena, utrúsil do vysielačky známu anglickú nadávku začínajúcu na písmeno F.

Keď však zistil, že ho už nikto neprekonal a odštartuje druhý, začal sa tešiť. Dosiahol najlepší kvalifikačný výsledok v F1 a najlepší pre McLaren za posledných deväť rokov.

„Cítim sa úžasne! Po minulom víkende som chcel urobiť krok vpred, nakoniec som urobil ešte ďalšie dva. Posledné kolo bolo jedným z najlepších, ak nie najlepšie, aké som kedy odjazdil,“ tešil sa Lando Norris.

Na pole position mu chýbalo 48 tisícin sekundy. Zrejme o ňu prišiel v desiatej zákrute, ešte pred ňou mal totiž pred Verstappenom tesný náskok.

„V desiatej zákrute som sa trápil od prvého dňa, je našou slabinou. Aj keď som tam oproti Maxovi stratil, stále to bol môj najlepší prejazd desiatkou počas celého víkendu. Trochu ma mrzí, že to nevyšlo na pole position, no stále som veľmi šťastný. Z auta som dostal maximum. Vždy sa dá nájsť ešte niečo, rovnakú vec by vám však povedal aj Max,“ hovoril mladý Brit. Ťažko povedať, či v Landovej hlave nezohrali svoju rolu spomienky na Imolu, kde pre porušenie traťových limitov prišiel o štart z prvej trojky. Aj v desiatej zákrute v Rakúsku sa prísne strážia traťové limity.

„Ľahko sa môže stať, že vyjdete príliš mimo a zmažú vám čas. Je to o pomere risku a zisku. Myslím si, že som dostatočne zariskoval a oproti predošlému kolu som sa v posledných dvoch zákrutách pomerne výrazne zlepšil. Ak by ste mi dali ďalšiu šancu na ďalšie kolo, nemyslím si, že by som tam našiel oveľa viac.“

Celkovo to bola v podaní štvrtého muža poradia jazdcov excelentná kvalifikácia. V Q1 minul len jednu sadu mäkkých pneumatík, z Q2 s prehľadom postúpil na strednej zmesi. Tímu to vyšlo aj strategicky, v Q3 totiž Lando vyšiel na trať ako druhý za Verstappenom, vďaka čomu získal vzduchový vak, a zároveň sa vyhol strategickým hrám a spomaleniu v prípravnom kole.

„To najlepšie som si nechal na koniec a na úplne posledné kolo. Bol som pred ním trochu nervózny, pretože predtým bolo predo mnou päť či šesť áut, ktoré mi na rovinkách rozrážali vzduch. Teraz tam bol len Max, takže som nemal taký vzduchový vak. Získal som však čas v zákrutách a rýchlym výjazdom z jednotky, tam bol Max asi štyri sekundy predo mnou, čiže ma potiahol na rovinke,“ vyhlásil 21-ročný rodák z Bristolu.

Lando Norris v pretekoch ešte nikdy neviedol ani jedno kolo. Jeho šance do pretekov zvyšuje výhodnejšia stratégia so štartom na strednej zmesi. Ak navyše bude pršať, otvárajú sa mu nové možnosti, no samozrejme aj hrozby, pretože v takom prípade bude s vysokou pravdepodobnosťou panovať chaos.

„V prvých troch zákrutách mám šancu niečo získať. Nechcem byť negatívny, snažím sa myslieť pozitívne, no viem, že v pretekoch to nebude také úžasné ako dnes. Naše auto v tom tempe skrátka nestačí na Mercedes a Red Bull. Ak príde šanca ísť na prvé miesto a pretekať s Maxom, pôjdem po nej. Budem sa snažiť o čo najlepší výsledok, no som realista a uvedomujem si, kto sú v skutočnosti naši súperi. Takže to zrejme môže byť ďalšie piate miesto,“ skonštatoval Norris s úsmevom na perách.

V garáži McLarenu vypukla veľká radosť a oslavy. Stále si treba pripomínať, že ešte v závere sezóny 2018, ani nie pred tromi rokmi, bolo bežné, že pre britský tím sa kvalifikácie končili už v Q1. Dnes je z toho bitka o pole position.

„Je to odmena a potvrdenie, že ako tím ideme správnym smerom. Nenecháme sa však uniesť. Body sa rozdávajú až zajtra,“ rázne vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.