logo F1online.sk

Prekvapený Norris: Nečakal som, že budeme mať takúto rýchlosť

Daniel Ricciardo pred Landom Norrisom
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 6. 2021

Lando Norris podal vo Francúzsku ďalší špičkový výkon. Vďaka dobrej rýchlosti a stratégii sa z desiateho miesta, na ktorom bol po nevydarenom štarte, vyšvihol na konečnú piatu priečku. Po šiestykrát v sezóne sa umiestnil v TOP5!

V McLarene nečakali takúto vydarenú nedeľu. „Ani pri perfektných pretekoch z našej strany by som neočakával, že skončím na piatom mieste. Nemyslel som si, že máme takú rýchlosť,“ povedal Lando Norris po pretekoch.

Pochvalu si zaslúži strategické oddelenie McLarenu. Umne rozdelilo svojim pilotom stratégiu, keď Landovi Norrisovi predĺžilo prvý stint aj s vedomím, že v boxoch nezíska žiadnu pozíciu k dobru. Neskoršou zastávkou však získal výhodu v podobe čerstvejších pneumatík, a ako nôž maslom prešiel cez obe Ferrari, Gaslyho, a taktiež cez tímového kolegu.

„Z pohľadu manažmentu pneumatík to bolo náročné, no lepšie, než som predpokladal. Mal som zábavné preteky s predbiehaním, stratégiou a snahou prežiť s pneumatikami. Som skutočne veľmi šťastný,“ vyhlásil britský mladík. Opäť sa potvrdilo, že McLaren má oveľa lepšie nedele než soboty.

„Po kvalifikácii som bol sklamaný. Piate miesto pre mňa a šieste pre Dannyho predstavuje dobrý výsledok pre tím. Myslím si, že to boli naše najlepšie spoločné preteky,“ tešil sa Lando Norris aj z progresu tímového kolegu Daniela Ricciarda.

McLaren prvýkrát od Portugalska na body zdolal Ferrari. Priameho konkurenta dnes deklasoval 18:0 a vrátil sa na tretiu priečku Pohára konštruktérov. Lando Norris je zase v Pohári jazdcov štvrtý, za sebou drží Valtteriho Bottasa.

„Nechcem sa príliš tešiť. Myslím si, že to takto bude celý rok – tento víkend bol náš, ale Ferrari je rýchle a bude ťažké ich zdolať. Som si istý, že sa najbližšie vrátia späť. Verím, že my budeme zase pokračovať v tom, čo sme ukázali dnes,“ doplnil mladý Brit.

Vo Wokingu zavládla spokojnosť. „Opäť sme mali veľmi silné preteky vďaka našim dvom jazdcom, dobrému autu v pretekovom tempe, a perfektnému manažmentu pretekov v podaní celého tímu. Bitka v Pohári konštruktérov je tesná, piate a šieste miesto nám prináša veľmi dôležité body,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.