logo F1online.sk

Seidl: Vzhľadom na vývoj pretekov musíme byť spokojní

Daniel Ricciardo pred Landom Norrisom
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 6. 2021

McLaren v Baku minimalizoval škody a vezie si domov slušnú porciu bodov. Preteky britského tímu opäť ovplyvnila nevydarená sobota. Keď sa k nej pridal zlý štart, tak to vyzeralo na dosiaľ najhorší víkend v sezóne…

Napokon to tak minimálne po bodovej stránke nebolo. McLaren získal 12 bodov, rovnako ako v Portugalsku a Španielsku. V pretekoch bol na tom opäť lepšie Lando Norris, ktorý obsadil slušné piate miesto. Lando je jediný pilot, ktorý v tejto sezóne bodoval vo všetkých veľkých cenách!

„Som šťastný, piate miesto bolo maximum, čo sme dnes mohli dosiahnuť. Máme za sebou dlhé preteky, v ich strednej fáze sa predbiehalo ťažko. V závere prišlo niekoľko nehôd, vďaka ktorým sme získali pár miest. Dva predbiehacie manévre po poslednom reštarte boli skvelé,“ povedal Lando Norris, ktorý vyťažil z červenej vlajky. Mal totiž najstaršie pneumatiky z prvej desiatky. Zastavil už v siedmom kole, pričom v záverečnej fáze pretekov sa začal sťažovať na silné vibrácie vychádzajúce z pravej prednej pneumatiky. Aj v jeho prípade hrozilo, že pneumatika môže zlyhať. Počas červenej fázy obul mäkkú sadu a zo siedmeho miesta, na ktorom bol pred reštartom, sa posunul na konečné piate.

Bol blízko, aby si vzal štvrtú pozíciu od Charlesa Leclerca. Norris sa vo vysielačke sťažoval, že keď Leclerca v štvrtej zákrute skúsil obehnúť po vnútornej strane, tak Leclerc pri brzdení dvakrát zmenil smer. Na konci musel mladý Brit brať aj piatu priečku. „Bol to dobrý návrat, zvlášť keď si uvedomíme, kde som bol po prvom kole. V úvode som mal smolu, prvé kolo bolo slabé. Pre tím sme však získali slušné množstvo bodov,“ doplnil mladý Brit.

Daniel Ricciardo odjazdil slušné preteky. Z trinásteho miesta sa vyšplhal na deviate. Môže byť rád, že preteky vôbec dokončil, po reštarte mu totiž Antonio Giovinazzi pri brzdení uštedril tvrdú ranu do zadnej časti monopostu. Pre Austrálčana je dôležité, že je späť na bodoch.

„Miestami som si hovoril, že preteky by mohli byť o niečo vzrušujúcejšie. A zrazu také boli! Mal som v nich lepšie i ťažšie momenty. Prebrzdil som tvrdé pneumatiky, takže posledné kolá pred červenou vlajkou boli zložité. Mal som dobrý reštart, do prvej zákruty som išiel po vonkajšej strane, no bolo tam málo miesta. Totálne sa to zapchalo v druhej zákrute, kde som cítil veľkú ranu zozadu. Nemohol som s tým už veľa robiť, no pokračujeme v našom pláne a posúvame sa dopredu,“ zhodnotil Ricciardo.

McLaren prišiel o tretiu priečku v Pohári konštruktérov. Na konte má 92 bodov, Ferrari o dva viac. Táto bitka ikonických značiek bude ešte zaujímavá. „Keď si uvedomíme, kde sme štartovali, a že po prvom kole sme boli na 12. a 13. mieste, musíme z Baku odchádzať spokojní. Naším jasným cieľom bolo vrátiť sa späť a výrazne nestratiť na našich priamych konkurentov. Zvládli sme náročné preteky s množstvom incidentov. Počkali sme si na svoje príležitosti a urobili sme rozhodujúce manévre, ktoré nám zaistili slušné umiestnenia. Jednoznačným zámerom pred pretekmi vo Francúzsku bude kvalifikovať sa na lepších priečkach, aby sme zažili jednoduchšie nedele,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.

V McLarene dnes jazdili aj za spolumajiteľa Mansoura Ojjeha, ktorý bol s tradičnou britskou značkou spojený od roku 1984, a dnes nás navždy opustil. „Naše myšlienky sú dnes večer s rodinou Mansoura Ojjeha. Dnes sme pretekali na počesť nášho dlhoročného priateľa, podporovateľa a oduševneného pretekára,“ uzavrel Andreas Seidl.