logo F1online.sk

Ricciardo: Je to frustrujúce, no nič nie je stratené

Daniel Ricciardo v bariére
© Twitter/F1
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 6. 2021

Ďalšia nevydarená sobota. Daniel Ricciardo sa v troch zo šiestich kvalifikácií v roku 2021 nedostal do Q3. Vypadnutie v Baku bolo o to nepríjemnejšie, že v tretej zákrute rozbil v závere Q2 svoj McLaren.

Aspoň malou radosťou pre priaznivcov britského tímu sú zatiaľ neoficiálne informácie o tom, že žiaden z pilotov, ktorí v kvalifikácii havarovali, nemusí meniť komponenty a nehrozí im penalizácia. Daniel Ricciardo by tak mal do pretekov odštartovať z trinásteho miesta.

V Q1 pritom s prehľadom postúpil z ôsmeho miesta a zdalo sa, že slová o lepšom pocite v aute sa skutočne prejavia aj na jeho časoch. V Q2 mu však nevyšiel prvý pokus, po ktorom bol mimo TOP10. Pri poslednom pokuse na to musel tlačiť, v tretej zákrute zablokoval kolesá a rozbil predok monopostu.

„Necítim sa nijako skvele. Také veci sa však stávajú, sme na mestskej trati. Tento okruh vás potrestá. Vedel som, že v tej zákrute môžem nájsť nejaký čas. Pokúsil som sa ho získať pri brzdení. Myslím si, že v brzdnom bode sa dalo niečo získať. Akonáhle som však zatočil, kolesá sa začali blokovať. Keď sa to stane, už nemáte ako uniknúť,“ povzdychol si Daniel Ricciardo, ktorý druhýkrát v rade vypadol v Q2.

„Je to frustrujúce, no stále sa snažím hľadať limity. Pred nedeľou nás čaká o niečo viac práce, no verím, že auto na tom nie je tak zle a chalanov nečaká šialená dlhá nočná šichta pri oprave. Mrzí ma to aj kvôli nim,“ hovorí skúsený Austrálčan.

Bolo v silách Ricciarda postúpiť do Q3? „V prvom meranom kole v Q2 som sa viac trápil. Pri načasovaní, žltých a červených vlajkách sme boli prinútení zajazdiť potrebný čas v prvom kole. Myslím si, že v tom druhom by to bolo tesné. Nemá však zmysel riešiť, čo by bolo keby. Budeme mať oči otvorené a pokúsime sa odjazdiť dobré preteky. Ak máte rýchle auto, s ktorým môžete predbiehať, tak tu môžete niečo urobiť. Som pripravený na nedeľňajšiu bitku.“

Daniel Ricciardo bol sklamaný, no nie rezignovaný. Na jeho šťastie ešte nič nie je stratené. Malou výhodou môže byť voľná voľba pneumatík, pričom celá elitná desiatka štartuje na najmäkšej zmesi, ktorej životnosť je otázna. A v Baku sa dá dobre predbiehať.

„Aj napriek všetkému si vieme z dneška vziať pozitíva. Urobili sme dobré kroky v chápaní auta a využitia jeho potenciálu. Čakajú nás dlhé preteky, v ktorých sa môže stať veľa, zrejme to bude znovu trochu chaos. Verím, že sa vyhneme problémom, aby sme mohli ukázať našu rýchlosť. Máme voľný výber pneumatík, uvidíme, ako využijeme príležitosti. Stále je všetko otvorené. Poučím sa z chyby a budeme pokračovať v progrese,“ doplnil sedemnásobný víťaz pretekov.

V McLarene už nad sobotou nezúfajú a vedia, že body sa rozdávajú v nedeľu. „Ťažká sobota s kvalifikáciou s množstvom incidentov a červených vlajok. Je obrovská škoda, že Daniel havaroval po tom, ako tento víkend urobil s autom dobrý krok dopredu. Lando sa aj cez rôzne incidenty dostal do Q3, kde však kvôli červenej vlajke nemohol využiť svoje nové pneumatiky. Prepíname našu pozornosť na nedeľu, keď sa rozdávajú body. Mali by sme mať dve silné pretekové autá, ktoré nám opäť umožnia pobiť sa o dobré pozície,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.