logo F1online.sk

Neférové a necitlivé, znie z McLarenu na margo Norrisovej penalizácie

Lando Norris
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 6. 2021

Penalizácia pre Landa Norrisa vyvolala rozporuplné reakcie. Samotný jazdec je z nej sklamaný a vníma ju ako neférovú. Rovnaký názor má aj jeho šéf Andreas Seidl.

Najprv si musíme zdôrazniť, že televízne zábery skresľujú rýchlosť monopostov F1. Musíme si uvedomiť, že Lando Norris išiel na rovinke na plný plyn v rýchlosti cez 300 kilometrov za hodinu a na rozhodnutie mal zlomok sekundy. Pri nájazde do boxov musíte v Baku zabrzdiť a prejsť akoby ešte jednou zákrutou.

Čo sa zdá z televíznych záberov ako jasné, teda že Lando mal pri signáli červenej vlajky spomaliť a ísť do boxov, je v realite trochu iné. „Urobil som najbezpečnejšiu možnú vec. V takýchto rýchlostiach musíte urobiť rýchle rozhodnutie, na reakciu som mal veľmi krátky čas. Cítil som, že toto bolo najbezpečnejšie. Nemal som čas rozprávať sa s inžinierom a riešiť, či zahnúť do boxovej uličky alebo nie,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý sa nestotožnil s verdiktom komisárov a penalizáciou v podobe straty troch miest na štarte.

„Je to neférové rozhodnutie, ktoré je ťažké prijať. Vjazd do boxov mohol byť napríklad zablokovaný, alebo mohla byť boxová ulička uzavretá. Potom by sme sa rozprávali o niečom inom a riešili, prečo som tam vošiel, keď som nemal. V tej chvíli som urobil všetko, čo som mohol,“ pokračoval mladý Brit, ktorý dostal aj tri trestné body.

Norris prakticky od začiatku svojej kariéry v F1 nespôsobil nehodu, aj napriek tomu má 8 trestných bodov za posledných dvanásť mesiacov. Štyri ďalšie trestné body znamenajú zákaz štartu v pretekoch.

„Nikomu som neublížil. Trestné body to celé ešte zhoršujú. Nezaslúžil som si ich, neurobil som nič nebezpečné. Nerobil som nič, pretože som jednoducho v tej chvíli presne nevedel, čo spraviť. Myslím si, že v niektorých situáciách by si mali premyslieť, o čo sa jedná. Stojím si za názorom, že prijali nesprávne rozhodnutie a dali mi neférovú penalizáciu. Už s tým však nemôžem nič urobiť.“

Pochopiteľne, penalizácia ovplyvní aj Norrisove šance do pretekov. „Penalizácia by nemala zruinovať moje preteky. Nesmiem si tým zničiť nedeľu. Veci sa skomplikovali, no stále sa môžeme pobiť o dobré body. V Baku sa dá dobre predbiehať, takže uvidíme, čo v nedeľu dokážeme,“ hovorí 21-ročný rodák z Bristolu.

Aj v tíme sa zastali Landa Norrisa a nesúhlasia s penalizáciou. „Je jedno, či sa bavíme o penalizácii alebo trestných bodoch. V každom prípade jednoznačne nesúhlasíme s takouto penalizáciou, ktorá nám môže zničiť preteky. Ak komisári chceli trestať, tak nechápem, prečo nenašli iný spôsob trestu. Pokiaľ sa pozriete, čo sa skutočne stalo, tak Lando mal v čase, keď zasvietili červené vlajky, zrejme sekundu na rozhodnutie v sekcii, kde autá dosahujú vysoké rýchlosti. Rozhodol sa pre bezpečnú vec. Nikoho neohrozil, nezískal žiadnu výhodu. Je sklamanie, že nebola možnosť hovoriť napríklad len o napomenutí,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.