logo F1online.sk

Giovinazzi nemá problém s „platičmi“, podľa neho si svoje miesta zaslúžia

Antonio Giovinazzi
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 6. 2021

Dostať sa do Formuly 1 nie je vôbec jednoduché. Potrebujete mať talent, rýchlosť a v neposlednom rade veľkú peňaženku. Svoje o tom vie aj Antonio Giovinazzi, ktorý sa radí k tej skupinke jazdcov, ktorí neoplývajú veľkými sponzormi. Napriek tomu si nemyslí, že by sa klasickí „platiči“ dostali do Formuly 1 len vďaka peniazom.

„V iných sériách museli ukázať, že dokážu víťaziť,“ odpovedal Giovinazzi v rozhovore pre Auto Motor und Sport na otázku, či ho rastúci počet „platiacich jazdcov“ ako sú Stroll, Latifi alebo Mazepin hnevá. „Sú tu, pretože si to zaslúžia. Samozrejme, meno a peniaze vám pomôžu, ale všetci sa predviedli v dobrom svetle v nižších kategóriách.“

Taliansky pretekár bude musieť v najbližších týždňoch a mesiacoch riešiť svoju budúcnosť a predĺženie zmluvy s Alfou Romeo. V minulom roku sa ho každý spytoval na Schumachera, Ilotta či Švarcmana. V tomto roku je jeho pozícia o čosi komfortnejšia, za čo môžu hlavne solídne Antoniove výkony a schopnosť porážať Kimiho Räikkönena. V kvalifikačnom porovnaní je to momentálne 4:1 a na body 1:0 v prospech Taliana.

„Mick ukázal, čo dokáže vo Formule 2 a Formule 3. Je tu vďaka svojim výsledkom, rovnako ako ja. Aj keď rozhodnutie posadiť ho do Haasu a mňa do Alfy Romeo, bolo v konečnom dôsledku rozhodnutím Ferrari,“ hovorí rodák z Martina Franca.

„Vo Formule 1 je k dispozícii len dvadsať sedačiek. Ja som zvyknutý jazdiť pod tlakom, tak to bolo počas celej mojej kariéry. Vo Formule 3 som mal indonézskeho sponzora a vedel som, že musím dodávať výsledky, ak chcem pokračovať. Vo Formule 1 je to rovnaké. Ak budem dobrý, tak zotrvám,“ myslí si Giovinazzi.

Spomínaným indonézskym sponzorom je Ricardo Gelael, otec bývalého pilota Formuly 2 Seana Gelaela. Ten Antonia podporoval počas jeho juniorskej kariéry. Giovinazzi sa s Gelaelom zoznámil v čase, keď obaja pretekali na motokárach. Časom sa z nich stali priatelia a Ricardo veľkoryso financoval kariéru talianskeho pretekára na jeho ceste od Formuly 4 až do GP2. Antonio až potom podpísal kontrakt s Ferrari. Nebyť Gelaela a Sergia Marchionneho, zrejme by Giovinazzi dnes už nepretekal.

„Musím Ricardovi poďakovať. Podporoval ma na mojej ceste z F4 až do F2. Niečo také sa stáva naozaj zriedka a bez neho by som nebol tam, kde som teraz,“ povedal Giovinazzi.

Súvisiace články