logo F1online.sk

McLaren odmieta, že by za Ricciardovou stratou bol problém s monopostom

Daniel Ricciardo
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 5. 2021

Daniel Ricciardo zažil v Monaku svoj dosiaľ najhorší víkend v McLarene. Po kvalifikácii nechápal masívnu stratu na svojho tímového kolegu, po pretekoch zase vyhlásil, že na Norrisových dátach vidí veci, ktoré on s autom urobiť nedokáže.

Ak by ste chceli, tak by ste si najmä v sobotných vyjadreniach vedeli medzi riadkami nájsť kritiku auta. Šéf McLarenu Andreas Seidl však odmieta, že by za Ricciardovu stratu mohla chyba monopostu.

„Naše auto vyžaduje určitý spôsob riadenia, aby ste z neho dostali maximum. Lando je naň pochopiteľne zvyknutý a dokáže to. Pre Daniela to nie je prirodzené, čo je samozrejme problém, ktorý potrebuje čas. Táto trať len viac ukázala ťažkosti, ktoré Daniel má s naším autom. Pri pohľade na dáta máme jasnú predstavu o tom, kde je problém,“ povedal Andreas Seidl, ktorý reagoval aj na vyjadrenia svojho pilota, ktorý najmä v kvalifikácii očividne nebol spokojný so svojím monopostom a bol zmätený z obrovskej straty na mladšieho tímového kolegu.

„Nielen ja, ale aj my všetci milujeme tento šport z dôvodu, že je o ľuďoch. Radi vidíme emócie členov tímu a jazdcov po dobrých, i zlých kvalifikáciách alebo pretekoch. Preto si myslím, že by ste Danielove vyjadrenia po kvalifikácii mali zasadiť do kontextu,“ hovorí šéf McLarenu.

McLaren potrebuje tieto problémy vyriešiť. V Barcelone i v Monaku získal menej bodov než Ferrari a dá sa predpokladať, že ak by Charles Leclerc normálne zasiahol do pretekov, boli by dnes „papájoví“ v Pohári konštruktérov štvrtí. Takto stále držia tretiu priečku, no budú potrebovať oboch svojich pilotov.

„Vnímam to aj ako úlohu pre nás, aby sme sa pozreli, čo môžeme na aute urobiť a ako ho môžeme zmeniť, aby sa s ním Daniel dokázal viac zžiť a dostať z neho výkon, na aký sme uňho zvyknutí. Samozrejme, musíme to urobiť s jasným cieľom nestratiť celkový výkon monopostu. Sme v procese. Som nadšený, ako sa Daniel a tím vyrovnávajú s touto neľahkou situáciou. Dajte nám nejaký čas, o niekoľko pretekov neskôr už o týchto problémoch nebudeme hovoriť,“ pokračoval Andreas Seidl.

Monako však bolo pre McLaren aj napriek nevydarenému výkonu Ricciarda príjemným prekvapením. Tento víkend mal byť pre britský tím jeden z najnáročnejších v sezóne, napokon z toho bolo pódium Landa Norrisa.

„Mali sme spoľahlivé auto, správne strategické rozhodnutia a excelentné zastávky v boxoch. Monako je vždy náročné z pohľadu celkovej organizácie, no zvládli sme to. Lando celý víkend doslova lietal a priniesol fantastický výsledok. Daniel zažil ťažký víkend. Čo najskôr to hodíme za hlavu. Bol rýchly v Barcelone a v druhej polovici pretekov v Monaku mal dobrú rýchlosť. Tieto veci si berieme so sebou do Azerbajdžanu. Čaká nás veľmi odlišná mestská trať v Baku,“ uzavrel šéf McLarenu.