logo F1online.sk

Zomrel bývalý prezident FIA Max Mosley

Max Mosley
© FIA
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2021

Max Mosley, bývalý prezident Medzinárodnej automobilovej federácie a dlhoročný predchodca Jeana Todta, zomrel vo veku 81 rokov. Pre BBC potvrdil smutnú správu Bernie Ecclestone. Rodina Maxa Mosleyho uviedla, že zomrel v noci po dlhom boji s rakovinou.

Max Mosley pôsobil na pozícii prezidenta FIA od roku 1993 až do roku 2009. Počas svojho pôsobenia po boku Bernieho Ecclestona si vyrobil i mnoho nepriateľov, bol totižto nekompromisný a snažil sa naplniť svoju víziu bez ohľadu na to, čo si o nej mysleli ostatní.

Spoločne s Berniem Ecclestonom však pomohol spraviť z Formuly 1 to, čím je dnes. “Je to ako stratiť rodinu, ako stratiť brata,” priznal Bernie Ecclestone. “Pre motoršport spravil veľa dobrého, takisto pre automobilový priemysel. Veľmi dobre sa staral o to, aby ľudia stavali bezpečné autá.”

Na rodáka z Londýna, bývalého advokáta a amatérskeho pretekára, ktorý založil i formulový tím March, si na sociálnych sieťach zaspomínali viacerí pretekári a mnohé osobnosti padoku. Meno Maxa Mosleyho je totižto s Formulou 1 pevne previazané.

Bol to práve on, kto sa v 70. rokoch angažoval ako zástupca Asociácie konštruktérov F1 FOCA, hasil vojnu medzi FISA a FOCA, keď sa stal jedným z hlavných hráčov, ktorí prispeli k spísaniu prvej Concordskej dohody. Mosley sa v roku 1991 stal prezidentom FISA a o dva roky neskôr FIA.

“To sú smutné správy… Prvýkrát som Maxa stretol v Chennai v roku 1995 a jeho spoločnosť bola vždy skvelá,” spomína Karun Čandhok. “Mal svojich ohováračov, ale nebál sa prijať odvážne a nepopulárne rozhodnutia. Zohral dôležitú úlohu v oblasti bezpečnosti cestovných áut.”

Vo Formule 1 to bola napríklad veľká bezpečnostná ofenzíva po smrti Ayrtona Sennu a Rolanda Ratzenbergera, o ktorej sme písali v článku o drážkovaných pneumatikách, či zavedenie systému HANS.

Súvisiace články