logo F1online.sk

Potvrdené: Turecko zrušené, v Rakúsku sa pôjdu dve veľké ceny

Red Bull Ring, Rakúsko
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala14. 5. 2021

Už na konci minulého týždňa bolo zrejmé, že s tohtoročnou Veľkou cenou Turecka to nevyzerá dobre. Špekulácie sa napokon potvrdili a istanbulský okruh vypadáva z tohtoročného kalendára. Liberty sa však podarilo zaň nájsť náhradu; aj tento rok sa v Rakúsku uskutočnia dve veľké ceny.

Veľkej cene Turecka zlomilo väz rozhodnutie Veľkej Británie zaradiť túto krajinu na červený zoznam, teda na zoznam krajín, do ktorých sa neodporúča cestovať a ak už, tak pri návrate musia cestujúci absolvovať desaťdňovú karanténu. To pre tímy F1 neprichádzalo do úvahy, keďže dva týždne po tureckých pretekoch boli v kalendári naplánované tie francúzske.

Jedným z riešení bolo vymeniť termíny pretekov v Azerbajdžane a Turecku, teda celé tímy by z Istanbulu odcestovali do Baku, čím by si vyčerpali značnú časť z povinných desiatich karanténnych dní — ak by ju vôbec museli absolvovať. Organizátor azerbajdžanských pretekov to však odmietol s tým, že posunúť preteky o týždeň nebude možné; v meste sa totižto budú konať ME vo futbale.

A tak dnes popoludní Formula 1 oznámila, že sa VC Turecka definitívne zruší. Namiesto nej sa presne podľa predpokladov do kalendára vojde ešte jedna veľká cena na Red Bull Ringu. Na prelome júna a júla nám tak vzniká preteková trojička Francúzsko – Štajersko – Rakúsko, ktorá vznikla vďaka posunutiu pretekov vo Francúzsku o týždeň dopredu.

  • VC Francúzska 20. jún
  • VC Štajerska 27. jún
  • VC Rakúska 4. júl
Image