logo F1online.sk

Skvelé správy pre slovenských fanúšikov! VC Rakúska predĺžila zmluvu do roku 2027

Red Bull Ring, Rakúsko
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 3. 2023

Veľká cena Rakúska je spolu s Maďarskom geograficky najbližším podujatím Formuly 1 pre slovenských fanúšikov. Rakúsku však končila zmluva a napriek jeho obrovskej popularite sme sa mohli dočkať nepríjemného prekvapenia. Teraz si však môžeme definitívne odfúknuť. Preteky na Red Bull Ringu zostanú v kalendári minimálne do roku 2027.

Podobne ako Maďarsko a Hungaroring, aj Rakúsko s Red Bull Ringom by mohlo pokojne ašpirovať na neoficiálny status klasického podujatia. Prvýkrát sa v tejto krajine jazdila F1 už v roku 1963, ale až v roku 1970 sa podujatie presťahovalo na legendárny Österreichring, ktorý bol neskôr prestavaný a premenovaný na A1 Ring, a od roku 2014 poznáme trať ako Red Bull Ring.

S prestávkami (prvá medzi rokmi 1988 a 1996, druhá medzi rokmi 2004 a 2013) sa na toto miesto vypravila Formula 1 presne 34-krát. Teraz môžeme s potešením oznámiť, že toto číslo bude v nasledujúcich rokoch ďalej rásť.

„Veľká cena Rakúska prináša našim fanúšikom dokonalý mix náročnej trate, vysokorýchlostných pretekov a nádhery. Som veľmi rád, že sa na základe tejto novej dohody budeme na Red Bull Ring vracať minimálne do roku 2027,“ povedal prezident Formuly 1 Stefano Domenicali.

„Keďže oslavujeme desiaty rok od nášho návratu do Spielbergu, chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa na tom podieľali, najmä promotérovi a spoločnosti Red Bull; a tiež vzdať hold zosnulému Dietrichovi Mateschitzovi za lásku, vášeň a víziu, ktoré priniesol do Formuly 1 a ktoré stoja za úspechom tohto podujatia,“ dodal.

Vlani sa podarilo podujatie vypredať a s návštevnosťou 303-tisíc fanúšikov vytvorilo „osobný“ rekord. Preteky tak majú veľký úspech a popularitu, vďaka ktorým chce ďalej napredovať.

„Sme hrdí na túto skvelú spoluprácu s Formulou 1 a veľmi nás teší, že budeme môcť privítať na Spielbergu najvyššiu motoristickú triedu aj v najbližších štyroch rokoch. Podpísaním tejto zmluvy sa Formula 1 pevne zaviazala Rakúsku, Štajersku a regiónu Murtal,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Projekt Spielberg GmbH & Co KG Erich Wolf.

„Vstupujeme do desiateho roka nášho partnerstva s Formulou 1 a chceme tento míľnik osláviť so všetkými fanúšikmi tohto športu a poďakovať im za ich vernosť a fantastickú atmosféru. Všetkých pozývame zažiť ďalší skvelý pretekársky víkend na Spielbergu v roku 2023,“ dodal Wolf.