logo F1online.sk

Prečo Mercedes váhal s výmenou pozícií Bottasa a Hamiltona?

Valtteri Bottas
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király7. 7. 2021

Lewis Hamilton utrpel v priebehu Veľkej ceny Rakúska poškodenie svojho monopostu a rýchlostne začal výrazne strácať. Preto sa na neho dotiahol jeho kolega Valtteri Bottas, ktorý však najskôr nedostal súhlas na to, aby Hamiltona predstihol.

Viac svetla do celej situácie vniesol inžinier Mercedesu Andrew Shovlin. Ten spolu so svojimi kolegami videl, že Hamilton stráca, no čakal na viac informácií. Sprvoti totiž dúfal, že Hamilton by si s Bottasovou pomocou vedel udržať druhú priečku.

„Keď sme odhalili výkonnostný problém Lewisovho auta, videli sme, že jeho časy na kolo sa stabilizovali,“ povedal Shovlin v aktuálnom videu z dielne Mercedesu. „Po chvíli nám začalo byť jasné, že nebude mať šancu ubrániť sa voči Landovi Norrisovi.“

Norris bol v tom čase štvrtý a tretí Valtteri Bottas mohol poslúžiť ako zátka. Takto nejako pravdepodobne v tíme uvažovali.

„Obávali sme sa toho, že Valtteri bude uprostred tohto boja ohrozený. Najskôr sme čakali na to, či sa Lando priblíži dostatočne na to, aby bol pre Valtteriho hrozbou. Stalo sa tak a práve to vyvolalo naše rozhodnutie vymeniť poradie jazdcov.“

„Ako ste mohli vidieť, Lewis Valtteriho pustil a Lando ho potom predstihol. My sme však už predtým pochopili rozsah poškodenia jeho auta a prišli sme na to, že udržanie si pozície je v zásade nemožné,“ dodal Andrew Shovlin.

Súvisiace články