logo F1online.skF1online.sk

McLaren očakáva celosezónnu bitku s Ferrari

Autá v parc fermé, Norris, Ocon, Ricciardo, Pérez, Leclerc, Sainz
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl12. 5. 2021

McLaren zažíva najlepší vstup do sezóny od roku 2012. V Pohári konštruktérov si drží tretie miesto so 65 bodmi, štvrté Ferrari má na konte 60 bodov. V tíme však vidia priestor na zlepšenie v kvalifikáciách.

Najviditeľnejšie sa to prejavilo v Portugalsku a Španielsku, kde McLaren v kvalifikáciách rozhodne nevyťažil maximum z potenciálu auta. Stalo sa tak vinou rôznych okolností, svoj diel nesú aj strategické zaváhania.

Na tratiach ako Barcelona, kde sa ťažko predbieha, môže nie stopercentná kvalifikácia znamenať veľké komplikácie aj do pretekov. McLaren aj preto v Španielsku získal o šesť bodov menej než Ferrari, ktoré sa mu priblížilo v Pohári konštruktérov.

„Musíme jednoducho akceptovať, že Ferrari bolo v týchto pretekoch rýchlejšie. Ak sa pozriete na celú sezónu, tak je jasné, že potrebujeme zlepšiť kvalifikácie. Čim lepšie postavenie na štarte, tým ľahšie preteky. Na lepších pozíciách môžeme absolvovať stinty bez tlaku zozadu a v čistom vzduchu, čo sa nám už aj na niektorých pretekoch podarilo, keď sme mali dobré štarty či dobré prvé kolá. Na takých pozíciách by sme však chceli byť už po sobote,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.

V Monaku bude kvalifikácia ešte dôležitejšia než v Barcelone, keďže ako je známe, na mestskej trati sa prakticky nedá predbiehať. „Je naším jasným cieľom dosiahnuť v kvalifikáciách lepšie pozície a naplno využiť potenciál nášho auta.“

Zdá sa, že nás čaká tesný a zaujímavý súboj o tretie miesto. Doteraz bol na každej trati bodovo úspešnejší McLaren, v Barcelone však bolo lepšie a očividne rýchlejšie Ferrari. „Rýchlosť Ferrari nebola prekvapením. My sme štartovali zo siedmeho a deviateho miesta, čiže so šiestou a ôsmou priečkou bez porúch áut pred nami by sme mali byť spokojní. Je dôležité, že sme získali 12 bodov počas víkendu, keď bolo Ferrari naozaj silné. A stratili sme oproti nim len šesť bodov,“ pokračoval Andreas Seidl.

Hovorí sa, že ten, kto je silný v poslednom technickom sektore v Barcelone, bude dobrý aj v Monaku. Ak to takto bude, dá sa predpokladať, že Ferrari bude aj v Monaku o niečo rýchlejšie než McLaren. „V tejto tesnej bitke je dôležité prinášať na auto vylepšenia, aby sme súboj o tretie miesto udržali pri živote. Je dobré, že aj napriek tomu, že sme sa v Barcelone trochu trápili, stále držíme tretiu priečku. Očakávame celosezónnu tesnú bitku,“ uzavrel Andreas Seidl.

Súvisiace články

Diskusia