logo F1online.sk

Hamilton získal 100. pole position, Verstappena zdolal o 0,036 sekundy

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2021

Kvalifikácia na Veľkú cenu Španielska priniesla ďalší nervydrásajúci súboj Mercedesov a Red Bullov. Podobne ako v doterajšej časti sezóny rozhodovali tisícinky sekundy, medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom ich bolo len 36. Tie však hrali v prospech úradujúceho majstra sveta, ktorý oslavuje 100. pole position.

Red Bull v sobotu dopoludnia pôsobil sebaisto, nikam sa neponáhľal a poľahky zajazdil najrýchlejšie kolo tretieho tréningu. V druhej časti kvalifikácie Verstappen dokonca vytiahol kolo pod hranicou 1:17,000, po ktorom si mnohí fanúšikovia neveriacky pretreli zrak.

Mercedesy naoko strácali, ale finálový rozstrel bol stále otvorený, ako neskôr potvrdil Lewis Hamilton svojím prvým pokusom v Q3. Menší spor po jeho jazde vyvolali žlté vlajky po chybe Sergia Péreza, ktoré sa objavili v poslednom sektore. Hamilton bol však vzápätí očistený, pri svojom najlepšom pokuse pravidlá neporušil, pretože Pérez bol už dávno preč a žlté vlajky sa zmenili sa zelené.

Brit bol tak priebežne držiteľom pole position. Pred poslednými pokusmi hlásil, že ešte niečo má v rezerve, pretože v poslednom sektore šiel o čosi opatrnejšie; Pérez tam naviezol štrk. Nakoniec sa však poradie na čele nemenilo, nik z prvej trojice sa nedokázal zlepšiť.

Z prvého radu tak vyštartujú Lewis Hamilton vedľa Maxa Verstappena. Tretia priečka patrí Valtterimu Bottasovi, ktorý na dvoch kohútov pred sebou stratil 0,136 a 0,096 sekundy. Fín neprekvapil, ale ani nesklamal.

Skvelým výsledkom sa môže pochváliť Charles Leclerc, ktorý svoje Ferrari vytiahol až na štvrté miesto. Viac toho dosiahnuť nemohol, skalp jedného Red Bullu, McLarenov i Estebana Ocona bol veľmi cenný.

Za Leclercom sa zoradili Esteban Ocon a Carlos Sainz, ďalej Daniel Ricciardo, Sergio Pérez a Lando Norris. Ako sme už spomenuli, Sergio Pérez sa v tretej časti kvalifikácie dopustil chyby v poslednom sektore, kvôli ktorej mu zostal len jediný pokus. Štart zo štvrtého radu je určite slabým výsledkom, Red Bull bude od Péreza žiadať viac.

Prvú desiatku uzavreli Lando Norris a Fernando Alonso. Alpine sa tak s oboma autami opäť dostalo do Q3. Potvrdili sa tiež správy, že francúzsky tím v treťom tréningu znížil výkon svojho motora, no v kvalifikácii chcel byť späť v hre.

Dvojica Aston Martinov tentoraz vypadla už v Q2, hoci Lancovi Strollovi ušla miestenka len o osem tisícin. Za zmienku stojí výkon Georga Russella, ktorý sa opäť dostal do Q2, a tiež Júkiho Cunodu, no v Japoncovom prípade nehovoríme v pozitívnych konotáciách. Mladík Red Bullu bol po kvalifikácii dosť napálený a počas rozhovorov dokonca nesmelo naznačil, že jeho auto je iné ako Gaslyho.

Image