logo F1online.sk

Mazepin v nedeľu pokľakol, no nie kvôli BLM

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala10. 5. 2021

Ak ste sledovali predpretekovú ceremóniu pred VC Španielska, možno vás prekvapilo, keď spolu s ostatnými pokľakol i Nikita Mazepin, keďže ruský mladík sa určite nezaraďuje medzi veľkých podporovateľov hnutia BLM. Po pretekoch však vysvetlil, že zaň ani nepokľakol; týmto spôsobom si uctil obete 2. svetovej vojny.

Kým u nás má Deň víťazstva nad fašizmom termín 8. máj, v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu si udalosť ukončenia druhej svetovej vojny, resp. Veľkej vlasteneckej vojny pripomínajú 9. mája sviatkom, ktorý nazývajú Deň víťazstva.

Práve na 9. mája pripadla Veľká cena Španielska, kedy si i Nikita Mazepin chcel uctiť 27 miliónov sovietskych vojakov, ktorí padli počas bojov o Európu. “Pred pretekmi som sa rozhodol pokľaknúť, aby som prejavil rešpekt voči tým, ktorí pred 76 rokmi prišli vo vojne o svoje životy,” vysvetlil na sociálnych sieťach.

Neskôr v rámci tlačovej konferencie pre ruské médiá pokračoval: “Toto bol z mojej strany jednorazový akt. Myslím si, že je dôležité prejaviť rešpekt ľuďom, ktorí zahynuli počas Veľkej vlasteneckej vojny, v ktorej ich zomrelo takmer 30 miliónov.”

“Moje staré matky a starí otcovia sa jej takisto zúčastnili, boli v koncentračných táboroch. Pre moju rodinu je to dôležitý deň a považoval som za nevyhnutné spraviť toto gesto v tento dôležitý deň,” cituje jeho slová portál championat.com.

Deň víťazstva sa tak neoslavoval len na Červenom námestí, ale i v Španielsku na okruhu Catalunya. “Včera som dokonca videl štatistiku, ktorá tvrdí, že tento sviatok je pre Rusov ešte dôležitejší ako Nový rok,” poznamenal Mazepin.