logo F1online.sk

Ricciardo: Čiastočne som zo seba vybil frustráciu

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl3. 5. 2021

Daniel Ricciardo po nevydarenej sobote predviedol v pretekoch parádnu stíhaciu jazdu. Získal sedem pozícií a McLarenu doviezol veľmi cenné dva body. Aspoň trochu tak vybil frustráciu z kvalifikácie.

Austrálčan mal výborné prvé kolo, v ktorom získal viacero pozícií k dobru. Celkovo predviedol za priehrštie pekných predbiehacích manévrov a zo šestnásteho miesta na štarte dosiahol zrejme maximum.

„Ráno som sa zobudil frustrovaný. Musíte to však vytesniť z mysle, čo sa stalo, už sa neodstane. Treba ísť ďalej. Je ťažké sa otriasť, keď viete, že na to máte, no nedosiahnete želaný výsledok. V sezóne máme 23 šancí, čo zase nie je tak veľa. Ak vám niečo nevyjde, tak aj sedem dní predstavuje strašne dlhý čas, a vy s tým musíte žiť,“ zamyslel sa Daniel Ricciardo po pretekoch.

McLaren pri Ricciardovi zvolil reverznú stratégiu v podobe dlhšieho prvého stintu na strednej zmesi, a kratšieho na tvrdej sade. Austrálčan sa tak v závere vďaka dobrej stratégii dostal cez Pierra Gaslyho i Carlosa Sainza, ktorí štartovali na mäkkej zmesi.  

„Nedeľa bola lepšia. Mohol som zo seba dostať nejakú frustráciu. Počas najbližších dní budem zrejme poriadne tvrdo trénovať, aby som zo seba vybil prebytočnú energiu. Chcem sa aj nejako zabaviť, aby som do Barcelony prišiel s čerstvou mysľou. Viem, čo môžem dokázať, takže už sa nebudem pozerať dozadu, ale len pred seba.“

Skúsený austrálsky pilot si preteky v Portimau užíval, aj preto, že si poriadne zapretekal a predviedol niekoľko pekných manévrov. „Od prvého kola som chcel útočiť. Párkrát som aj zariskoval, no vyplatilo sa to. Niekoľko sekvencií pretekov bolo pre mňa veľmi sľubných, ostatné neboli také dobré. Verím, že spoločne nájdeme lepšie nastavenie auta. Zlepšenie vecí, o ktoré tím žiadam, nemusí prísť nutne len s vylepšeniami na monoposte,“ vyhlásil Daniel Ricciardo.

McLaren získal v Portugalsku cenných 12 bodov, tretí najväčší počet zo všetkých tímov. A práve na treťom mieste sa britská stajňa vyhrieva aj v Pohári konštruktérov.

„V našom podaní to bol skvelý návrat. Veľká gratulácia celému tímu a kolegom z Mercedesu za to, ako sme sa vrátili späť po nevydarenej kvalifikácii. Lando absolvoval ďalší excelentný víkend. Daniel po štarte zo šestnásteho miesta predviedol veľmi dobrý prvý stint, získal viacero pozícií. Oddialili sme jeho zastávku v boxoch, čím sme získali ešte niekoľko miest k dobru. Získal dva dôležité body preňho i pre nás,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.

V McLarene panuje spokojnosť. „Tento výsledok upevnil naše postavenie na treťom mieste v Pohári konštruktérov. Je dôležité, že dokážeme naďalej vylepšovať naše auto, verím, že v dobrých výkonoch budeme pokračovať aj v ďalších pretekoch,“ dodal šéf McLarenu.