logo F1online.sk

McLaren má jasnú dohodu o tímovej réžii

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 4. 2021

Nielen na príklade Daniela Ricciarda sa potvrdzuje, že nie je jednoduché „len tak“ prejsť do nového tímu a mať okamžite rýchlosť. Všetci jazdci, ktorí v zime menili tímy, zatiaľ zaostávajú za svojimi kolegami. Šéf McLarenu Andreas Seidl sa vyjadril na margo Daniela Ricciarda i tímovej réžie z Imoly.

„Chce to len čas. Nie je to prekvapenie, ale súčasť procesu integrácie nového jazdca. Pri skúsenostiach Daniela, a skúsenostiach, ktoré máme my ako tím, je to záležitosť pár pretekárskych víkendov, kým sa Daniel bude cítiť v našom aute úplne komfortne,“ povedal Andreas Seidl po pretekoch v Imole.

Daniel Ricciardo získal rovnaký počet bodov ako Carlos Sainz. Ostatní jazdci, ktorí v zime menili tímy (Sergio Pérez, Sebastian Vettel či „novic“ Fernando Alonso) sú v Pohári jazdcov nižšie, a všetci sú za svojimi tímovými kolegami.

„Vieme, že to nie je len tak, prejsť z jedného auta do druhého, zvlášť v čase, keď máte na testy len jeden a pol dňa. Aj ďalší jazdci sú talentovaní a skúsení, dokážu sa adaptovať rýchlo. Tieto autá sú však komplexné. Keď chcete dostať z auta posledné dve či štyri desatiny, tak to nepríde zo dňa na deň. Záleží aj na tom, nakoľko komfortne sa v monoposte cítite.“

McLaren v Imole aplikoval tímovú réžiu, keď Daniela Ricciarda v úvodnej fáze pretekov požiadal, aby prepustil pozíciu rýchlejšiemu Landovi Norrisovi. Potvrdzujú sa zimné slová o tom, že na prvom mieste je vo Wokingu úspech tímu.

„Máme jasnú dohodu medzi jazdcami a v tíme. Na základe tejto dohody vždy urobíme rozhodnutia, ktoré umožnia maximalizovať výsledok tímu. Nechávame našich pilotov voľne pretekať, ale ak by hrozilo, že sa zrazia, potom rozhodneme, kto z nich má lepšiu rýchlosť. A potom sa rozhodneme prehodiť ich poradie na trati,“ vyhlásil Andreas Seidl.

Po dvoch víkendoch má McLaren na konte 41 bodov, čo je o sedem menej než Red Bull a o sedem viac než Ferrari. Vďačí za to aj výkonom Daniela Ricciarda, ktorý v Bahrajne aj Imole získal veľmi cenné body.

„Som šťastný s tým, ako Daniel v Imole bojoval. Neboli to preňho ľahké preteky, necítil sa v aute tak dobre ako Lando, ktorý dokázal dostať auto až na limit. Daniel predviedol skvelé preteky a získal veľmi cenné body,“ uzavrel Andreas Seidl.