logo F1online.sk

Ricciardo: Debut v McLarene bol lepší než ten v Renaulte

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 3. 2021

McLaren začal novú sezónu tam, kde tú minulú skončil. Spomedzi všetkých tímov získal tretí najväčší počet bodov a mohol sa radovať zo štvrtého a siedmeho miesta.

Britskej stajni sa v Bahrajne darí – v sezóne 2019 tu Lando Norris premiérovo bodoval šiestym miestom, v ročníku 2020 na „klasickej“ verzii okruhu skončili „papájoví“ na štvrtom a piatom mieste, a na vonkajšom ovále brali body za štvrtú a desiatu priečku.

Daniel Ricciardo vo svojom debute v novom tíme obsadil siedme miesto. Po štarte v tesnom súboji stratil pozíciu voči Landovi Norrisovi, pri reštarte zase predbehol Pierra Gaslyho. Pri tomto súboji Gasly zozadu „ťukol“ do Ricciarda a zlomil si predné krídlo, pričom Austrálčan mal šťastie, že neutrpel viditeľné poškodenie zadnej pneumatiky či zadnej časti auta.

Odvtedy musel Daniel Ricciardo po prvej zastávke v boxoch predbehnúť Fernanda Alonsa, inak si jazdil celkom pokojné preteky. V závere naňho poriadne tlačil Carlos Sainz, no „Honey Badger“ si už siedme miesto vziať nenechal.

„Preteky boli okej. Celkovo to bol dobrý víkend, do sezóny sme vstúpili správnou nohou. Moje preteky neboli očarujúce, nemal som takú rýchlosť a miestami som sa trochu trápil. Vždy, keď mi tím povedal, aby som zatlačil, tak som im povedal, že sa snažím, ale zároveň tým zničím pneumatiky. Väčšinu času som bol v území nikoho a strácal som čas na jazdcov vpredu. Siedma priečka však predstavuje dobrý štart, z pohľadu tímu je veľmi dobré odštartovať dvojitými bodmi,“ povedal Daniel Ricciardo.

Je pochopiteľné, že prvé preteky v novom tíme len po troch dňoch testovania neboli ani pre skúseného Austrálčana ľahké. „Z dneška si môžem veľa vziať a veľa sa naučiť. Berieme si pozitíva a budeme analyzovať dáta. Som rád, že mám za sebou prvé preteky, a že som v nich odjazdil všetky kolá. Mám v hlave nespočetné množstvo poznámok ako spätnú väzbu, pretože som prvýkrát zažil auto v skutočných pretekových podmienkach. Určite je toho dosť, čo môžeme do ďalšieho podujatia zlepšiť.“

Zaujímavé je, že obaja jazdci McLarenu navlas zopakovali svoje umiestnenie z Bahrajnu 2020. Lando Norris bol vtedy štvrtý a Daniel Ricciardo siedmy, vtedy ešte vo farbách Renaultu.

Samotný Ricciardo zažil určite lepší debut než vo svojich predchádzajúcich tímoch. V Austrálii 2014 bol pri prvých pretekoch za Red Bull diskvalifikovaný a v Austrálii 2019 si pri debute za Renault hneď pri štarte poškodil monopost a preteky nedokončil. „Určite sa cítim lepšie ako po prvých pretekoch, keď som prešiel z Red Bullu do Renaultu. Na výsledok sa nemôžeme sťažovať. Boli to dobré prvé preteky za McLaren. Ďakujem našim ľuďom v továrni i na trati za tvrdú prácu a prípravu,“ doplnil skúsený Austrálčan.

McLaren to aj strategicky a v boxoch zvládol na jednotku. V prípade oboch jazdcov zvolil stratégiu dvoch zastávok v boxoch, keď po prvom stinte na mäkkej zmesi prezuli na strednú zmes a z nej potom na tvrdú. „Máme za sebou skvelý štart do novej sezóny. Gratulácia patrí celému tímu v Bahrajne i doma, a špeciálne našim kolegom z Mercedesu, ktorí cez zimu tvrdo pracovali, aby sme na to od začiatku sezóny mohli ísť naplno. Dnes sme mali tretie najrýchlejšie auto, ale zároveň sme videli, že o túto pozíciu bude v tomto roku prebiehať tuhá bitka. Získali sme cenné body do Pohára konštruktérov, ktorý už teraz vyzerá veľmi, veľmi tesne. Z Bahrajnu odchádzame s túžbou ďalej sa zlepšovať a byť v posledných pretekoch sezóny rovnako konkurencieschopní ako v tých prvých,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.