logo F1online.sk

McLaren po testoch nelieta v oblakoch

Daniel Ricciardo
© Pirelli Press Area
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl16. 3. 2021

Celkom 327 kôl, žiadne závažné či viditeľné poruchy, chvála na nový motor Mercedes a na pohľad rýchle i stabilné auto. McLaren patrí medzi pozitíva predsezónnych testov. Zdá sa, že britský tím zvládol prechod na nový motor, skutočnou skúškou však budú až veľké ceny.

Posledný deň testov bol pre McLaren z pohľadu počtu kôl najproduktívnejší, keď ich jeho piloti absolvovali 132. Vzhľadom na to, že tretí tím uplynulej sezóny získal najsilnejší motor v poli a na rozdiel od konkurencie nemal v testoch problémy, mohli by v tíme panovať vysoké očakávania. To by však nesmel šéfovať Andreas Seidl, ktorý si vždy zachováva nadhľad.

„Zdá sa, že rozdiely medzi tímami budú opäť veľmi tesné. Aj vďaka stabilite pravidiel nás zrejme čaká ďalšia nabitá sezóna s množstvom tesných bitiek,“ povedal šéf britského tímu, ktorý bol inak spokojný s tromi testovacími dňami.

„Pri menšom počte dní na testy bolo kľúčové využiť čas na maximum. Tím spolu s našimi kolegami z Mercedesu odviedol fantastickú prácu, pretože nám pripravil spoľahlivé auto, čo je pre produktívne testy absolútne kľúčové. Lando nám poskytol dobré porovnanie súčasného auta s tým predošlým, Daniel sa mohol viac zžiť s monopostom a zároveň poskytol cenné a užitočné postrehy pre inžinierov,“ doplnil Andreas Seidl.

Daniel Ricciardo prvýkrát v živote jazdil s pohonnou jednotkou od Mercedesu a zdá sa, že testy si v dobrom slova zmysle užil. Aj v McLarene je typický svojím širokým úsmevom od ucha k uchu.

„Som veľmi šťastný, že sme testami prešli bez veľkých problémov či starostí. Tieto tri dni prešli naozaj hladko. Som vďačný tímu, ktorý dal dokopy dobré auto. Vďaka ľuďom v tíme sa v McLarene cítim skutočne ako doma a neviem sa dočkať prvej veľkej ceny,“ vyhlásil Daniel Ricciardo.

Lando Norris už mal s čím porovnávať, v britskej stajni začína svoju tretiu sezónu. Testami prešiel bez problémov a tiež bol nadšený z prínosu Mercedesu.

„Keď porovnáme pozitíva a negatíva, tak určite prevažujú pozitíva. Trápili sme sa s niektorými vecami, čo je na jednej strane dobré i zlé. Nikdy nechcete mať problémy, ale je dobré, že sa vyskytli teraz, takže ich budeme môcť odstrániť ešte pred prvými pretekmi. Veľká vďaka patrí všetkým členom tímu a taktiež ľuďom z Mercedesu,“ povedal Lando Norris.

Ani Lando si nemyslí, že by Mercedes bol na tom skutočne tak zle, ako svedčia jeho časy, počty najazdených kôl a vyjadrenia. „Mercedes možno vyzeral veľmi zle a nie tak komfortne ako v posledných rokoch. Posledné roky však boli v testoch tiež pomalí, každý však vedel, že v sezóne budú rýchli. Teraz však vyzerali, že sa naozaj trochu trápia a robili nejaké chyby. Možno nie sú v tak komfortnej pozícii ako predtým,“ zamyslel sa mladý Brit, ktorý sa však teší, že práve túto pohonnú jednotku bude mať vo svojom monoposte.

„Máme solídne auto, čo nás napĺňa sebadôverou. Sú tu veci, na ktorých musíme pracovať, auto nie je perfektné či fantastické. Som však šťastný, že sezóna sa blíži,“ uzavrel Lando Norris.