logo F1online.sk

Bottas: Skrývame sa ako každú zimu

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 3. 2021

Rozpačitý výkon sprevádzaný technickými problémami. Tak sa dajú zhodnotiť predsezónne testy z pohľadu Mercedesu. Zadná časť ustreľovala, nechýbali technické problémy, na ktoré doplatil najmä zákaznícky Aston Martin. V minulých rokoch to však v predsezónnych testoch nebolo iné a Mercedes napokon aj tak relatívne pohodlne dokráčal za majstrovskou korunou.

Nedeľné dopoludnie vyzeralo z pohľadu Mercedesu o čosi lepšie. Valtteri Bottas síce nejazdil žiadne oslňujúce časy, ale od neho ani nikto neočakával. „Skrývame sa ako každú zimu,“ žartoval pred novinármi Bottas, ktorý nedeľu zakončil až ako šestnásty muž celkového poradia. Následne však potvrdil, že pocit v aute je už omnoho lepší.

„Myslím, že sa nám to podarilo vcelku napraviť,“ vyhlásil Bottas s odkazom na pretrápený piatok, kedy takmer vôbec nejazdil. „Nemôžem povedať, že by sme odjazdili toľko kilometrov, koľko sme za tieto tri dni chceli, ale nie sme ani ďaleko od nášho cieľa. Včera sme z toho vyťažili nanajvýš tak 95 percent, dnes by som povedal, že to bolo sto percent. Pokiaľ ide o počet kôl a kvalitu testu, bol to solídny deň.“

„Ak uvážime problémy v prvý deň, tak som s priebehom druhého a tretieho dňa spokojný. Teraz je čas premeniť nazbierané dáta na celkovú výkonnosť.“

Fínsky pretekár sa v nedeľu doobeda nepohyboval ani zďaleka na špici, čo má logický dôvod, Mercedes totiž skúšal hlavne pretekové tempo. To potvrdil aj samotný Bottas. Tím tiež pracoval na stabilizovaní zadnej časti monopostu a podľa fínskeho pretekára to prinieslo svoje ovocie.

„Zdá sa, že sa nám podarilo pokročiť. Samozrejme, stále je čo zlepšovať. Z môjho pohľadu však ideme správnym smerom a ten pocit bol lepší. Síce stále nie som stopercentne spokojný, no v tejto fáze sezóny ani nemôžem byť. Pokračujeme však v práci a hľadáme lepšie vyváženie,“ povedal Bottas.

Popoludní nastúpil do auta jeho tímový kolega Lewis Hamilton, ktorý predviedol niekoľko jazdeckých chýb a dokonca aj hodiny. Zadná časť auta naďalej nebola vôbec stabilná. Na druhú stranu, odjazdil len 56 kôl. Nezdá sa teda, že by Mercedes bol v nejakom zhone.