logo F1online.sk

Vettela v Bahrajne prenasledovali poruchy, odjazdil len 117 kôl

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 3. 2021

Sebastian Vettel nezažil práve najlepší štart v novom pôsobisku. Pozmenené pravidlá, nové pneumatiky, nové auto a nový tím. Na to všetko si musel Seb zvyknúť len za jeden a pol dňa. Aby toho nebolo málo, Aston Martin postihli technické problémy, ktoré Vettelovi dovolili odjazdiť len 117 kôl. Pre porovnanie, len v tretí deň testov odjazdil sám Kimi Räikkönen 165 okruhov.

Nie je to teda ideálny štart. Sklamanie neskrýval ani samotný Vettel, ktorý však zostáva optimistický. Kým dopoludnia Lance Stroll naplnil svoj program bez problémov, popoludní skrátila porucha turba Sebastianov program na polovicu. V nedeľu však odjazdil aspoň 56 kôl, čo je asi polovica z celkového počtu 117 okruhov za jeden a pol dňa.

„Samozrejme, že by som rád odjazdil viac kilometrov,“ povedal sklamaný Vettel po nedeli. „Dnešok bol veľmi rušný, snažil som sa čo najviac využiť ponúknutý čas, to sa mi aj podarilo a veľa som sa naučil. Treba si toho zapamätať čo najviac, poskytnúť tímu spätnú väzbu a ísť ďalej.“

„Odjazdil som však málo kilometrov. V garáži zostalo veľa čerstvých pneumatík, ktoré sme nevyužili, keďže sme nemohli ísť na trať. Odjazdil som tak o sto kôl menej, než by som chcel a pre Lancea to platí asi podobne. Ani jeden z nás nedostal to, čo pred testami chcel, ale netreba z toho robiť žiadnu vedu. Je to tak ako to je a ide sa ďalej.“

Menej kôl než Vettel odjazdil v Bahrajne už len Roy Nissany, ktorý mal vyhradený piatkový program s Williamsom. Aston Martin má na konte za tri dni 314 okruhov (menej má len Mercedes), naproti tomu AlphaTauri a Alfa Romeo zvládli 422.

Najväčším problémom je však fakt, že Vettel neodjazdil žiadne kvalifikačné simulácie, ktoré sú z pohľadu nutnosti pochopiť nový monopost veľmi dôležité.

„Pomohlo by mi začať panikáriť? Asi nie. Stále sa nám podarilo niečo odjazdiť a pre mňa to bolo veľmi užitočné. Možno to mohlo byť lepšie, ale aj horšie. Treba si zachovať chladnú hlavu, riešiť veci postupne a ísť ďalej,“ povedal Vettel.

„Myslím si, že aj tímy, ktorých testy prebehli bez problémov, nezískali všetky potrebné informácie o nových autách, nových pneumatikách a ostatných zmenách. Podľa mňa nie je možné, aby niekto za jeden a pol dňa nadobudol takú rýchlosť, akú mal po sedemnástich pretekoch v minulej sezóne,“ dodal Vettel.