logo F1online.sk

Tímy Formuly 1 chcú v budúcom roku dlhšie predsezónne testy

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko22. 3. 2021

I kvôli preloženiu výraznej zmeny pravidiel a regulácií až na rok 2022, v čase pandémie šíriaceho sa koronavírusu dostali tímy Formuly 1 na predsezónne testovanie v Bahrajne len tri dni. A práve z dôvodu prestavby monopostov a množstvu noviniek chcú tímy viac času na predsezónne testy pred budúcou sezónou.

Aby toho nebolo málo, okrem stavby nových monopostov podľa zmenených pravidiel a regulácií bude v roku 2022 dýchať na krk aj rozpočtový strop, ktorý je stanovený na hodnotu 140 miliónov amerických dolárov.

„Na budúci rok budeme mať úplne nové auto. Nemyslím si, že tri dni sú dosť,“ uviedol šéf tímu AlphaTauri Franz Tost pre Motorsport.com.

„Musíme však nájsť dobrú rovnováhu medzi počtom dní a nákladmi, pretože rok 2022 nebude z tých lacných. Preto musíme brať do úvahy všetky faktory,“ pokračoval Tost.

Šéf tímu Aston Martin Otmar Szafnauer hovorí: „Ako povedal Franz, na budúci rok budeme mať nové auto, čo by malo mať vplyv na to, kde a ako dlho budeme testovať.“

„Myslím si, že pre tento rok boli tri dni vhodné vzhľadom na to, čo sa stalo v roku 2020, pandémiu a redukciu vývoja áut pre túto sezónu,“ pokračoval Szafnauer.

George Russell z Williamsu uviedol, že na budúci rok by malo byť najmenej šesť dní testovania. Ale akonáhle budú pravidlá a regulácie stabilné, je fanúšikom skráteného harmonogramu.

„Myslím si, že všetci máme pocit, že sme po piatich alebo desiatich kolách opäť našli svoju rýchlosť. Ale keď hovoríte o desatinách sekundy, snažíte sa nájsť tieto veľmi malé rezervy,“ vysvetlil George Russell.

„Čím viac pre to urobíš, tým lepšie. Je to teda ťažké, ale je to nová výzva. V prípade budúceho roka dôjde k takej extrémnej zmene pravidiel, že si myslím, že bude dôležité mať pre tímy aspoň šesť dní testovania,“ pokračuje pilot Williamsu.

„Ale potom, v nasledujúcich rokoch, ak budú pravidlá stabilné, podobne ako za posledné tri alebo štyri roky, myslím si, že tri alebo štyri dni testovania by boli dobré číslo,“ uzavrel Russell.