logo F1online.sk

Predsezónne testy F1: Kto v nich bude jazdiť a kedy?

Sachir, Bahrajn
© Twitter/Haas F1 Team
Milan Kubala
Milan Kubala11. 3. 2021

Tímy sú už v Bahrajne pripravené odštartovať jediné tohtoročné predsezónne testy. Na okruhu Sachír sa bude testovať dovedna tri dni od piatka 12. marca do nedele 14. marca. Ako budú testy vlastne vyzerať a kto sa na nich predstaví, to si už povieme v tomto článku.

Po minulé roky bolo štandardom, že predsezónne testy trvali až osem dní, ktoré boli rozdelené do dvoch týždňov. V minulom roku sa však vedenie Formuly 1 rozhodlo ich skrátiť len na šesť dní, nuž a tento rok ešte o polovicu. Zmenilo sa aj dejisko, španielsku Barcelonu nahradila bahrajnská púšť.

Väčšina tímov má už za sebou úvodné filmovacie jazdy, no tie poslúžili hlavne na otestovanie systémov auta a pohonnej jednotky. Tímy v nich totižto mohli odjazdiť len 100 kilometrov, navyše na predvádzacích pneumatikách Pirelli, ktoré sa líšia od pretekových špecifikácií.

Pre stajne tak bude kľúčové využiť 24 testovacích hodín naplno. Pre pilotov to bude nemenej dôležité, keďže sa každému ujde najviac polovica z tohto objemu. V prípade Williamsu už teraz vieme, že to nebude ani toľko, pretože v piatok sa do auta posadí Roy Nissany.

Každý deň predsezónnych testov bude rozdelený na dve časti. Dopoludňajšia prebehne od 8:00 do 12:00 nášho času a po nej bude nasledovať hodinová prestávka. To bude ideálna príležitosť na prestriedanie jazdcov v monopostoch, čo aspoň v jeden deň využijú takmer všetky tímy.

Popoludní sa bude jazdiť opäť štyri hodiny od 13:00 do 17:00. Zaujímavosťou je, že slnko zapadne v Bahrajne už okolo 15:45, čiže posledná hodina sa pôjde pod svetlom reflektorov.

Tím Piatok Sobota Nedeľa
Mercedes Bottas / Hamilton Hamilton / Bottas Bottas / Hamilton
Red Bull Verstappen Pérez Pérez / Verstappen
McLaren Ricciardo / Norris Ricciardo / Norris Norris / Ricciardo
Aston Martin Vettel / Stroll Vettel / Stroll Stroll / Vettel
Alpine Ocon Alonso Ocon / Alonso
Ferrari Leclerc / Sainz
AlphaTauri Gasly / Cunoda Cunoda / Gasly Gasly / Cunoda
Alfa Romeo Räikkönen / Giovinazzi Giovinazzi Räikkönen
Haas Schumacher / Mazepin Mazepin / Schumacher Schumacher / Mazepin
Williams Nissany Latifi Russell

Jazdecké obsadenie budeme v priebehu dňa aktualizovať.