logo F1online.sk

Capito chce vybudovať Williams 2.0, ktorý sa vráti na čelo

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2021

Frank a Claire Williamsovci sú preč, no to neznamená, že z tímu, ktorý sir Frank Williams budoval celé desaťročia, vyprchá rodinná atmosféra. Nový výkonný riaditeľ Williamsu Jost Capito ubezpečuje, že do čo najväčšej miery zachová charakter tímu. Zmeniť chce len jedno: vybudovať Williams 2.0, ktorý sa opäť začne prepracovávať do roly lídra.

Williams zažil turbulentný rok 2020, v ktorom tím prevzala z rúk Williamsovcov americká investičná firma Dorilton Capital. Novým šéfom sa následne stal Simon Roberts, výkonným riaditeľom zas Jost Capito známy najmä vďaka jeho úspechom vo Volkswagene vo WRC. Po odchode z Volkswagenu zamieril do McLarenu, no v ňom sa zdržal len slabé štyri mesiace.

Teraz ho čaká veľká výzva, a teda otočiť hrdzavým kormidlom Williamsu, pozrieť sa do mapy a nastaviť správny kurz. “Toto je nový štart, s novými majiteľmi máme príležitosť reštrukturalizovať a opäť sa rozbehnúť. To bude teraz dôležité, pretože menej ako nula bodov získať nemôžeme! Môže to byť len lepšie,” hovorí Jost Capito v podcaste Alte Schule.

Zároveň však upozorňuje na netrpezlivosť. “Nech už spravíte akékoľvek zmeny, najskôr musíte spadnúť. Až potom sa začnete šplhať vyššie. To znamená, že nemožno čakať zázrak, na aute toho môžeme zmeniť len veľmi málo.”

Rok 2021 bude pre Williams skôr prechodný. Cieľom nového vedenia bude pomôcť tímu hlavne z dlhodobého hľadiska. “Opravíme veľa vecí, od dier v streche až po údržbu veterného tunela, čo sme už nejakú dobu nemohli spraviť. Ide o vyčerpávajúci program s ľuďmi z továrne. Všetci pracujú veľmi tvrdo.”

“Stopercentne sa koncentrujeme na to, aby sme našli výkon k dobru. Súčasťou toho je zabezpečiť, že sa u nás bude skvele pracovať,” konštatuje Capito, podľa ktorého sú základy v tomto smere naozaj pevné. Bývalé vedenie si zakladalo na tom, aby v tíme vládla rodinná atmosféra, ktorá by nemala vyprchať. “My sme stále Williams, to je pre nás veľmi dôležité. Keď o niečom diskutujeme, vždy sledujeme aj to, čo to znamená pre Franka a Claire. Navždy zostanú v našich srdciach.”

“Jednoznačne si v tíme ponecháme odkaz a históriu Williamsu. Stojíme si za tým. Avšak, teraz potrebujeme vybudovať Williams 2.0, ktorý sa začne vracať do pozície lídra Formuly 1,” doplnil.

Súvisiace články