logo F1online.sk

Škótsky biznismen chce hniezdiská nahradiť kópiou Albert Parku

Musselburgh
© The Sunbeam Trust
Milan Kubala
Milan Kubala9. 1. 2021

V hlave škótskeho biznismena Boba Jamiesona vzkrsol nápad, nad ktorým krútia hlavou miestni politici, ochranári aj verejnosť. Miestnej správe navrhol vybudovanie okruhu na štýl Formuly 1, a to na mieste, ktoré by sa v budúcnosti malo stať oddychovou zónou a útočiskom pre zvieratá.

Návrh oficiálne vypracoval Sunbeam Trust, ktorý založil biznismen Bob Jamieson. V ňom argumentuje, že výstavba pretekárskeho okruhu okolo lagún v Musselburghu by miestnym priniesla viac úžitku ako pôvodne navrhované zachovanie zelene a hniezdísk viacerých druhov kačíc či ďalšieho vtáctva.

Verejnosť zároveň ubezpečil, že jeho zámerom je, aby na okruhu, ktorý je v projekte zakreslený ako takmer totožný s austrálskym Albert Parkom, pretekali predovšetkým autá poháňané vodíkom. Tie by neprodukovali žiadne emisie či hluk. Trať by mala pri výstavbe prioritu, no zároveň by tu vyrástli i ďalšie športoviská; klzisko, posilňovňa či futbalové ihrisko.

“Je to škandál, že toto cenné miesto z ornitológov, motýľov a čajok nevygeneruje žiaden príjem,” vyhlásil Bob Jamieson, ktorého cituje eastlothiancourier.com. “Prídeme o príležitosť generovať príjem od miliónov návštevníkov, ktorí by podporili miestne podniky a ekonomiku. Zastupiteľstvu sme predložili návrh vybudovania okruhu Formuly 1 na svetovej úrovni. Opäť som v kontakte s Williem Innesom (predseda miestneho zastupiteľstva, pozn. red.) a očakávam jeho odpoveď.”

Zastupiteľstvo správnej oblasti Východný Lothian vo svojom stanovisku uviedlo, že mu ešte formálna žiadosť od spoločnosti Boba Jamiesona nebola doručená. Proti výstavbe okruhu však bola okamžite spísaná petícia, ktorú už podpísalo viac než 4000 ľudí.

Medzitým sa ozvalo aj viacero členov zastupiteľstva, ktorí verejnosť ubezpečili, že tento návrh nepodporia. Napríklad Andy Forrest na svojom Twittri napísal: “Budúcoročný kalendár Formuly 1: Monza, Monako, Musselburgh. Keď som tieto správy zbadal, pomyslel som si, že som prvé tri mesiace roka 2021 prespal. Toto musí byť prvoaprílový žart.”

Súvisiace články