logo F1online.sk

Úvodné podujatie novej sezóny v Austrálii ohrozené

Po štarte VC Austrálie 2019
© Mercedes
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl2. 1. 2021

Nová sezóna by sa mala začať presne o 75 dní. Je však možné, že čakanie na začiatok nového ročníka F1 sa o niečo natiahne. Úvodné podujatie v Austrálii, naplánované na 19. – 21. marca, je totiž v ohrození.

V roku 2020 organizátori zrušili podujatie v Austrálii doslova pár minút pred plánovaným začiatkom piatkových tréningov. Vtedy sme sa s koronavírusom ešte len učili žiť a F1 nemala v prípade nákazy v padoku, ktorá sa vtedy objavila v McLarene, ešte vypracované také protokoly ako dnes.

Nikto však nechce opakovanie minuloročného scenára s nahnevanými fanúšikmi a obrovským informačným zmätkom. Sezóna 2021 by sa mala začať počas víkendu 19. – 21. marca, je však možné, že úvodné preteky ročníka uvidíme až o týždeň neskôr v Bahrajne.

Austrália totiž patrí ku krajinám s najprísnejšími opatreniami voči šíreniu koronavírusu, čo sa môže dotknúť aj F1. Pretekári, členovia tímov či novinári by po príchode do Austrálie museli absolvovať buď 14-dňovú karanténu, alebo priletieť charterovými letmi a fungovať v špeciálnej bubline tak ako naposledy v Abú Zabí. Takýto režim by však v prípade Austrálie priniesol veľké logistické i finančné prekážky.

Okruh v Melbourne patrí medzi mestské trate, stavba trate preto musí začať najneskôr do konca januára 2021. Nikto si nechce zopakovať scenár spred roka, keď organizátori pripravili okruh a predali vstupenky, ktoré museli refundovať.

Rozhodnutie o tom, či sa v Melbourne bude v marci jazdiť, musí padnúť najneskôr do dvoch týždňov. F1 pôvodne plánovala preteky v roku 2021 aj s divákmi, predaj lístkov do Melbourne sa však doteraz nezačal.

Je otázne, či by sa vôbec tento rok v Austrálii jazdilo, ak by sa preteky nekonali v pôvodnom marcovom termíne. Kalendár je už beztak nabitý a presun do Austrálie logisticky náročný.

Ak by sa preteky v Melbourne presunuli alebo zrušili, začínali by sme sezónu 26. – 28. marca v Bahrajne, kde už organizátori s predajom vstupeniek začali. V Sachíre sme už v minulosti sezónu otvárali – prvé preteky roka sa tam konali v rokoch 2006 i 2010. V tomto prípade by Bahrajn predstavoval možnú voľbu aj pri dejisku predsezónnych testov, ktoré sú nateraz naplánované na okruh pri Barcelone.

V roku 2020 sme sa presvedčili, že môžeme bezpečne pretekať a dokázať niečo, čo sme v marci považovali za nemožné. Máme pripravený kalendár na rok 2021 a tešíme sa, že sa v marci opäť vrátime na trať,“ povedal hovorca F1 pre portál RaceFans.

Súvisiace články