logo F1online.sk

Kvjat sa už do programu Red Bullu nevráti. Marko: Táto téma je uzavretá

Daniil Kvjat
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 1. 2021

Športový poradca Red Bullu Helmut Marko vylúčil, že by sa Daniil Kvjat dočkal tretieho stintu v programe Red Bullu potom, čo s ním nepredĺžil zmluvu a na jeho miesto posadil mladý japonský talent Jukiho Cunodu.

Kariéra Daniila Kvjata je poriadne zamotaná. Vo Formule 1 začínal ako pilot Toro Rosso, aby sa po dvoch rokoch dostal do Red Bullu. V ňom sa však ohrial len jednu sezónu a tri veľké ceny. Nasledovalo totižto jeho preradenie späť do Toro Rosso, v ktorom takisto nepresvedčil, a tak po pretekoch v Singapure 2017 vypadol z programu úplne.

Až do roku 2019, kedy ho Red Bull opäť privítal, plnil úlohy testovacieho jazdca Ferrari. Na obzore sa však zjavil Juki Cunoda, ktorý ho z AlphaTauri poľahky vytlačil. Kvjatovi sa v súboji s Pierrom Gaslym jednoducho nepodarilo presvedčiť. A Red Bullu to už stačilo.

“Táto téma je pre nás uzavretá,” vyhlásil Helmut Marko s tým, že Kvjat sa už do programu nevráti ani ako simulátorový či rezervný jazdec. “V posledných dvoch alebo troch pretekoch ukázal, že má rýchlosť, no inak bol vždy ďaleko za Gaslym. Keď vezmeme do úvahy všetky jeho skúsenosti, tak to proste nestačí.”

O tom, že Helmut Marko bol s výkonmi Jukiho Cunodu v šampionáte F2 veľmi spokojný, netreba nikoho presviedčať. V roku 2022 by ho najradšej videl po boku Maxa Verstappena, no najskôr si budeme musieť počkať na to, či bude úspešný v internom súboji s Pierrom Gaslym a či vedenie stajne nepresvedčí Sergio Pérez.

Napriek všetkému sme Jukiho Cunodu zatiaľ v aktuálnom monoposte F1 nevideli, len v Imole testoval auto spred dvoch rokov. “Je to neuveriteľne zábavný chalan s charizmou. Meria 161 centimetrov a váži 58 kíl. V piatkových tréningoch sme ho nenasadili z jedného jednoduchého dôvodu; úpravy by nám zabrali tak veľa času, že by to nebolo možné.”

Súvisiace články