logo F1online.sk

Kubica: Nechcem sa len vláčiť po letiskách a sledovať live timing

Robert Kubica
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala26. 11. 2020

Robert Kubica v tejto sezóne kombinoval povinnosti rezervného jazdca tímu Alfa Romeo s pretekaním v nemeckej sérii DTM. Poliak však uznáva, že časovo toho už naňho bolo priveľa a preto uvažuje o tom, či má zmysel ešte pokračovať ako rezervný pilot tímu F1.

Kubicovi sa v DTM vôbec nedarilo. Získal síce jedno pódium, no okrem neho bodoval už len dvakrát. Spomedzi jazdcov, ktorí absolvovali väčšinu podujatí, skončil na nelichotivom predposlednom mieste. Vyčerpávajúci program mu určite nepomohol.

“Keď sa táto sezóna konečne skončí, pár týždňov mi asi potrvá, kým sa zregenerujem,” vysvetľuje Robert Kubica pre poľský portál sokolimokiem.com. “Dopredu som vedel, že to nebude jednoduchá úloha, ale kvôli pandémii a v situácii, v ktorej sme sa ocitli, bolo odrazu všetko náročnejšie.”

“Nie je to len o tom, koľko máte pretekov, ale aj o komplikáciách, ktoré sa pri nich vyskytnú — logistika, cestovanie. Okrem toho mám viacero kontraktov, ktoré automaticky neboli stopercentne naplnené, takže sa toho udeje dosť aj v tomto smere, čo vám zakaždým odčerpáva energiu,” pokračoval pretekár, ktorého kedysi považovali za jednu z najväčších nádejí F1.

“V celom tomto zhone som sa naučil jednu vec: zdravie máte len jedno. Veľa ľudí si neuvedomuje, že som nemohol ani trénovať. Nehovorím o tréningu v F1, ale o kondičnom tréningu. Tieto veci museli ísť bokom, hoci sú stále dôležité. Keby neboli, nik by ich nerobil,” zdôraznil Kubica. “Preto si myslím, že moja ďalšia sezóna bude vyzerať trochu inak.”

“Nevieme, kedy sa pandémia skončí, no ja si nemôžem dovoliť ocitnúť sa opäť v rovnakej situácii. Nehovorím o mojom pretekaní, ale o tom, že musím mať nejaký čas na fyzickú aj mentálnu prípravu. Nie je to tak, že by som chcel celé tri týždne niekde ležať hore pupkom — treba nájsť správny balans, mať fyzickú aj mentálnu prípravu.”

Robert Kubica si v piatok v Bahrajne vyskúša aktuálny monopost Alfy Romeo, keď na 90 minút nahradí Kimiho Räikkönena. Je však dosť možné, že toto bude jeho posledná jazda vo Formule 1. Poliak určite nevylučuje odchod.

“Všetko bude závisieť od toho, čo to bude zahŕňať a ako to celé bude vyzerať,” pokračuje na margo potenciálneho kontraktu na budúci rok. “Ak budem robiť aj niečo iné, tak nie je možné cestovať na 23 pretekov ročne, plus k tomu ďalšie povinnosti. Určite nechcem tráviť čas na letiskách, aby som potom len pozeral TV a sledoval live timing.”

Z tohto dôvodu by mali mať prioritu jeho pretekárske ambície. “V hľadáčiku mám dva zaujímavé projekty. Na vrchole môjho zoznamu je japonská séria Super GT. Keby som si mohol vybrať, toto by bola moja prvá voľba. Zatiaľ to však nevyzerá reálne.”

“Som veľmi organizovaný človek, takže zatiaľ sa snažím zistiť, ktoré projekty dávajú zmysel, a ktoré nie. Podľa môjho názoru by bolo naivné plánovať niečo na rok dopredu, hoci dúfam, že sa všetko opäť vráti do normálu. Momentálne sa na všetko pozerám optikou toho, čo sme zažili v roku 2020,” prezradil Kubica.

Súvisiace články