logo F1online.skF1online.sk

Bottas: Všetci sme nastúpili na Alonsov pomalý vlak…

Valtteri Bottas
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala29. 5. 2024

Víkend v Monaku bol pre Sauber veľkým utrpením. Dôvodom nie je len pomalé nedeľné tempo a Fernando Alonso, ktorý zdržoval jazdcov za sebou a pomáhal tak Lanceovi Strollovi, ale aj nedostatok rýchlosti v monoposte z Hinwilu. Valtteri Bottas dúfa, že monacký príbeh sa nebude opakovať pravidelne.

V úvodných kolách sa štartové pole neuveriteľne vlieklo. Valtteri Bottas nám to názorne ukázal v 15. kole pretekov, keď sa rozhodol zamieriť do boxov a vypracovať si aspoň akú-takú šancu na undercut. Charles Leclerc na čele udával tempo kolami na úrovni 1:20,0, zatiaľ čo Valtteri Bottas to “roztočil” výkonom o 4,5 sekundy rýchlejším.

“My sme sa pokúsili chopiť príležitostí. Kvôli červenej vlajke sme však nemali šťastie pri výbere pneumatík na štart. Profitoval z toho každý, kto štartoval na mäkších pneumatikách. Aj tak sme sa snažili a vyskúšali sme všetko,” zhodnotil Valtteri Bottas.

Fín sa na pár kôl mohol tešiť z toho, že má pred sebou voľnú trať, ale skutočne len na pár. Keďže bol o päť sekúnd na kolo rýchlejší ako jazdci bezprostredne pred ním, prakticky hneď ich dostihol.

Nakoniec sa nám postaral aspoň o jeden zo štyroch predbiehacích manévrov nedele, keď predbehol Logana Sargeanta. “Všetci sme však nastúpili na Alonsov vlak, čo nakoniec nebolo veľmi zábavné. Ten vlak šiel dosť pomaly, ale čo s tým môžete robiť?”

Monako je vždy neštandardným podujatím v kalendári Formuly 1. Vzhľadom na to, aké tu mal Sauber problémy, sa na to Bottas spolieha. “Kvalifikácia bola ťažká. Chýbala nám rýchlosť. Je to vec, ktorú budeme musieť pochopiť. Aspoň, že Monako zvykne byť takým výstrelkom, ktorý nehovorí celý príbeh. Tento víkend nám dal veľa lekcií, najmä v súvislosti s kvalifikáciou.”

Martin Trenkler

Kuan-jü Čou neodštartoval svoje preteky ideálne, keď už pred prvou zákrutou spadol za oba Haasy. Paradoxne však mohol byť rád, že Kevin Magnussen skúšal svoj optimistický manéver za prvou zákrutou na Péreza a nie naňho.

“To boli dosť nebezpečné chvíle pre tých troch. Som rád, že sú v poriadku,” okomentoval nehodu z úvodu pretekov Kuan-jü Čou. “Z mojej strany to boli veľmi nudné preteky. Až do červenej vlajky som si myslel, že sme si pripravili celkom dobrú stratégiu, no všetci sme boli na jednej lodi. Nie je tu žiadna možnosť niekoho predbehnúť, takže sme sa snažili ísť až do cieľa. Žiaľ, pätnásť kôl pred koncom boli moje pneumatiky totálne mŕtve, takže som sa musel rozhodnúť pre ďalšiu zastávku v boxoch.”

Čínskeho pretekára v nedeľu predbehli Lance Stroll aj Logan Sargeant, čo je vzhľadom na parametre monopostov a okruhu dosť nelichotivé konštatovanie. “Z hľadiska nedostatku rýchlosti to bol jeden z najťažších víkendov. Monako je čisto o sebadôvere. Ja som ju cez víkend hľadal, no nebola veľká. V pretekoch to vyzeralo lepšie, ale chýba nám rýchlosť na chlapcov okolo nás. Musíme na tom ďalej pracovať. V Montreale budú určite iné okolnosti, je to iný typ trate, je tradičnejšia. Je však pravda, že potrebujeme zabrať a nájsť pár desatín. Chýba nám ich dosť.”

Súvisiace články

Diskusia