logo F1online.skF1online.sk

Čou sa chce vyhnúť Schumacherovmu osudu: Čakal príliš dlho

Kuan-jü Čou
© X/Sauber
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2024

Ak sa nestane zázrak, Kuan-jü Čou bude o rok na štartovom rošte chýbať. V istom zmysle sa ocitol vo veľmi podobnej situácii ako po sezóne 2022 Mick Schumacher, no čínsky pretekár je odhodlaný neskončiť tak, ako jeho predchodca, a do konca vekov čakať na svoju príležitosť. Chce byť oveľa aktívnejší.

Audi sa rozhodlo skočiť po nemeckom jazdcovi. S Nicom Hülkenbergom podpísalo viacročný kontrakt a teraz mu hľadá kolegu. Skloňuje sa viacero mien vrátane toho Schumacherovho, ale o Kuan-jü Čouovi sa nehovorí. Všetko nasvedčuje tomu, že sa v najlepšom prípade stane rezervným a testovacím jazdcom.

Určite ho neláka Schumacherov osud, ktorý sa rok čo rok ukazuje v padoku a v médiách hlási, aká veľká je jeho túžba vrátiť sa do kokpitu. Podľa Kuan-jü Čoua však spravil chybu. “Mám pocit, že čakal príliš dlho. Myslím si, že za ten čas, čo čakal, mohol mať niekde inde ešte väčšiu šancu,” povedal pilot Sauberu a naznačil tým, že Schumacher sa mohol uchytiť v jednom z tímov na chvoste poľa. “V tejto chvíli si stále nevie zabezpečiť sedačku pre ďalší rok. Keby som bol na jeho mieste, bolo by to trochu ťažšie.”

Čou však nevylučuje, že ho v nasledujúcej sezóne uvidíme na pozícii rezervného jazdca. Vzhľadom na to, že na rošte zostáva len jedno voľné miesto, zrejme to bude musieť akceptovať. Musí totiž pamätať na to, že vo Formule 1 platí: Zíde z očí, zíde z mysle.

“Vo Formule 1 treba byť veľmi rýchly, efektívny a ak sa naskytne šanca a vy budete stále vyčkávať, tak z vás môže byť večný tretí pilot. Toto ja nechcem,” prikývol Kuan-jü Čou.

Aj keď mnoho tímov podpísalo s jazdcami aspoň dvojročné zmluvy, aby pokryli celý prechod na nové pravidlá, rodák zo Šanghaja si dáva za cieľ vrátiť sa do efjednotky v roku 2026. V prípade neuspokojivých výkonov a výstupných klauzúl sa mu navyše môžu ponúknuť aj také sedačky, ktoré sa teraz zdajú byť mimo dosah.

“V tejto chvíli je mojou prioritou Formula 1. Ak to nevyjde, tak budeme musieť mať oči otvorené. Ak budem musieť rok počkať, som ochotný to spraviť,” ubezpečuje 25-ročný pretekár, ktorý má už tri roky skúseností vo Formule 1. “Ak by som mal však čakať dlhšie než jeden alebo dva roky, tak pravdepodobne šampionát opustím. V tejto chvíli sa však koncentrujem na F1.”

Súvisiace články

Diskusia