logo F1online.sk

Čoua zaplavili emócie: Keď začnú všetci skandovať vaše meno…

Kuan-jü Čou
© LAT Images/Sauber Media
Milan Kubala
Milan Kubala22. 4. 2024

Kuan-jü Čou ma za sebou jednu z najsilnejších chvíľ svojho života. Postarali sa o ňu jeho fanúšikovia po skončení pretekov, keď ich ani tak nezaujímala trojica najlepších, ako práve domáci pretekár v zeleno-čiernej kombinéze. Čoua obrovská podpora dojala.

Cesta Kuan-jü Čoua do Formuly 1 sa začala približne pred dvadsiatimi rokmi, keď na premiérovej Veľkej cene Číny 2004 ako malý chlapec nechýbal na tribúnach medzi bežnými fanúšikmi. Tento víkend sa možno naňho pozeral aj jeho nástupca a skandoval Čouovo meno podobne ako tisícky ďalších divákov.

Pilot Sauberu po pretekoch vysvetlil, že robil maximum pre to, aby sa mohol koncentrovať na svoju prácu. Aj keď si uvedomoval, akú obrovskú podporu v Šanghaji skutočne má, dojalo ho to. “Snažil som sa zostať nenápadný, snažil som sa zostať bokom od toho všetkého, ale akonáhle si zložíte prilbu a počujete všetkých skandovať vaše meno, je to nesmierne emotívne,” pripustil domáci hrdina. “Táto púť trvá 20 rokov. Veľmi rýchlo vám to preblysne mysľou, no som veľmi rád, že som tu.”

Chýbajúcou čerešničkou na torte by bol zisk majstrovského bodu, no ten nebol Sauberu súdený ani po výraznom zlepšení. Čou s Bottasom sa obaja prebojovali do tretej časti šprintovej kvalifikácie a mladší z jazdeckej dvojice len tesne zaostal za bodovaným ôsmym miestom v šprinte. V pretekoch z toho bola len štrnásta priečka.

“Bolo to naozaj ťažké. Snažíte sa koncentrovať na dianie, svoju prácu a jazdu, ale potom začujete [fanúšikov] skandovať, kričať a fandiť vám. Som nesmierne vďačný,” neskrýval emócie Kuan-jü Čou. “Na druhej strane som tu prvýkrát a nikdy som na tejto trati nejazdil.”

“Celý víkend som odovzdával všetko. Škoda sobotňajšej kvalifikácie, ale azda nás to dostalo do lepšej pozície, že sme dnes bojovali o niečo viac. Som pyšný na SQ3, šprintové preteky a pozitívne ukončenie pretekov,” hodnotil 24-ročný Šanghajčan.

LAT Images/Sauber Media

Kuan-jü Čou má za sebou víkend s poradovým číslom 49. Jeho úlohou teraz bude vyťažiť čo najviac zo zlepšujúcej sa formy tímu a postarať sa o to, že bude môcť prísť na svoju domácu veľkú cenu aj o rok a azda tribúny potešiť ešte lepším výkonom.

Monopost začína vyzerať lepšie, hodnotí. “Áno, z auta cítim väčšiu konkurencieschopnosť, ak sa pozriem na jedno kolo. Neplatí to len o mediumkách, ale aj o softoch. Bez tej chyby [v kvalifikácii] som v mojom kole v Q1 mohol skončiť dvanásty.”

“Auto rozhodne vyzerá lepšie, aj keď sme na rozdiel od mnohých iných nepriniesli veľké novinky. Napríklad Alpine mal obrovský balík. Teším sa na to, čo príde, pretože povrch v Miami sa trochu podobá na ten tunajší. Je tam menej gripu, tak azda predvedieme podobný výkon,” doplnil.