logo F1online.sk

Čou rozjasal domáce tribúny, ale na tímového kolegu to opäť nestačilo

Kuan-jü Čou
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2024

Čínsky pretekár Kuan-jü Čou sa konečne dočkal. Pri svojej tretej sezóne vo Formule 1 zavítal na domácu pôdu, kde je veľkým hrdinom, aj keď v pomeroch Formuly 1 sa možno neradí medzi superhviezdy. Na okruhu je oňho veľký záujem a aj preto ho všade sprevádzajú hneď dvaja telesní strážcovia. Zaplnené tribúny v Šanghaji dokázali pekným výsledkom rozveseliť obaja piloti Sauberu.

Pre Čoua nie je tohtoročná sezóna práve vydarená. Tím je bez bodu a v kvalifikáciách je pravidelne lepším z dvojice jazdcov jeho tímový kolega Valtteri Bottas. Platilo to aj v piatkovej šprintovej kvalifikácii, ale miestny rodák bol beztak spokojný, keďže trochu nečakane postúpil až do SQ3.

„Tlak pred štartom víkendu bol obrovský. Niečo také som necítil ani pri svojich prvých pretekoch vo Formule 1. Všetci prišli, aby sa na vás pozreli a vy si chcete počínať dobre. Za takých okolností môžete ľahko urobiť chybu, ale našťastie som žiadnu neurobil,“ povedal po skončení šprintovej kvalifikácie Čou.

„Je to skvelý pocit, ale do určitej miery si myslím, že keby bolo sucho, mali by sme väčšie šance. Z SQ2 som postúpil s jedným pokusom, takže potenciál v aute je. V daždi som však v prvom kole skončil mimo trate a potom som mal len jeden pokus, takže som potreboval hlavne zajazdiť nejaký čas. Bohužiaľ, trápil som sa s nedostatkom priľnavosti, ale som spokojný s dnešným dňom. Fanúšikovia boli úžasní,“ povedal domáci miláčik.

Čou tak do šprintu odštartuje z desiateho miesta. Po jeho boku v piatom rade bude stáť jeho tímový kolega Valtteri Bottas. Pre Sauber to tak bol dobrý deň, ktorý ďaleko prekonal všetky predchádzajúce. „Som šťastný za môj tím. Je skvelé vidieť obe autá v najlepšej desiatke v premenlivých podmienkach, čo nebolo vôbec jednoduché. Som veľmi rád, že sa aj Čouovi podarilo dostať do SQ3. Je to skvelé preňho aj pre všetkých čínskych fanúšikov,“ povedal po skončení kvalifikácie Bottas.

„Nemám ani len potuchy, ako bude vyzerať naše pretekové tempo. V prvom tréningu sa trať neustále vyvíjala, takže je ťažké z toho niečo čítať. Aspoň na jedno kolo však nevyzeráme vôbec zle a bez ohľadu na podmienky sa budeme pohybovať niekde okolo nášho aktuálneho umiestnenia, čo je sľubné pred zvyškom víkendu,“ dodal fínsky pretekár.