logo F1online.sk

Massa verí, že súd rozhodne v jeho prospech. Rozprávanie však chce prenechať právnikom

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 3. 2024

Kauza, ktorá by obvykle vo Formule 1 spôsobila veľkú senzáciu, ale v padoku a v kruhoch FIA ich v tomto roku prebieha toľko, že žaloba Felipeho Massu na britskom súde pôsobí len ako vedľajšia zápletka. Brazílsky pretekár sa pokúša znovu otvoriť kauzu Crashgate z roku 2008 a dosiahnuť aspoň morálne víťazstvo a finančnú kompenzáciu. Žaloba je už na súde a Felipe avizuje, že najradšej by hovoril výhradne v súdnej sieni.

Keď v lete minulého roka oznámil Massa so svojím tímom, že sa chystá prípad opäť otvoriť, bol zo svojej pozície viac ako prístupný médiám. Na rozdiel od Stefana Domenicaliho a Mohameda bin Sulajema si to mohol dovoliť, keďže akékoľvek slová šéfa FOM a prezidenta FIA mohli poskytnúť „palivo“ pre Massových právnikov.

Po neúspešných mimosúdnych rokovaniach napokon Felipeho medzinárodný tím právnikov podal žalobu na londýnskom súde. Je dôležité uviesť, že podľa medializovaných informácií Brazílčan nakoniec nežiada zmenu výsledkov šampionátu, ale „len“ odškodné vo výške desiatok miliónov eur a verejné prehlásenie od FIA a FOM, že keby sa riadne držali svojich vlastných pravidiel, Massa by sa v roku 2008 stal majstrom sveta.

Brazílčan minulý víkend navštívil podujatie Formuly E v Sao Paule, kde sa ho novinári pýtali aj na prebiehajúce súdne konanie. Bývalý pilot Ferrari však v tomto okamihu už nepôsobí veľmi zhovorčivo. „Myslím si, že som o prípade povedal všetko, čo som mal,“ vyhlásil Massa pre portál RacingNews365.com.

„V rozhovoroch som povedal, že budeme bojovať až do konca a toto je to jediné, čo v tejto chvíli môžem povedať. V tomto okamihu to už nezávisí odo mňa, ale od právnikov. Máme veľmi, veľmi dobrý tím profesionálov, ktorí na tom pracujú,“ odkázal Massa.

„Naozaj verím, že máme v rukách veľký a veľmi dobrý prípad s veľkou šancou na víťazstvo. Úprimne však hovorím, že v tejto chvíli to už nemám v rukách. V tejto chvíli môžem povedať len to, že bojujeme za spravodlivosť, pretože to nebolo voči mne fér. Viac už k tomu nemôžem povedať a som tu, aby som sa bavil o Formule E,“ povedal Massa, ktorý v elektrickom šampionáte strávil dve sezóny a s tímom Venturi dosiahol jedno pódiové umiestnenie.