logo F1online.skF1online.sk

Za Briatoreho návratom stojí aj Ecclestone: V F1 je už dosť svätcov

Flavio Briatore a Stefano Domenicali
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Flavio Briatore je oficiálne späť. Keď sme sa nedávno dozvedeli, že Alpine ho opäť zavolal do Formuly 1, zostali sme trochu zaskočení. V padoku F1 ho však privítali prekvapivo vrúcne, nad čím pokrútil hlavou napríklad Felipe Massa. Komu vďačí za to, že režisér VC Singapuru 2008 je späť? Asi ani neprekvapí, že v tom všetkom má prsty Bernie Ecclestone.

Súdny spor Felipeho Massu s Formulou 1 sa ešte stále neskončil. Brazílsky pretekár žiada odškodnenie za to, že kráľovná motoršportu hrala mŕtveho chrobáka, keď sa dozvedela o Briatoreho podvode na VC Singapuru. Nakoniec sa celá kauza dostala na verejnosť a Briatore dostal doživotný zákaz činnosti, ktorý mu bol napokon skrátený na tri roky.

Massovi to však titul nevrátilo, keďže sezóna bola definitívne uzavretá. Bernie Ecclestone totiž mal o Briatoreho inscenácii vedieť, čo aj sám priznal, no aby sa vyhol negatívnej publicite, všetko držal v tajnosti.

Ako napreduje súd? Felipe Massa po oznámení Briatoreho návratu prezradil, že veci sa hýbu. “Môžem povedať len toľko, že máme silný a koncentrovaný tím, a že veci sa hýbu vpred. V tejto chvíli nemám čo viac k tomu dodať, pretože to nie je vec, ktorú by bolo možné uzavrieť z večera do rána. Náš tím je však plne koncentrovaný, motivovaný a bojujeme. Sme presvedčení, že nie je v poriadku to, čo sa nám stalo. Nebolo to fér nielen voči mne, ale ani voči tomuto športu.”

Čo teda vicemajster sveta z roku 2008 hovorí na to, že sa Flavio Briatore vrátil “na miesto činu”? “Ja k tomu nič nebudem hovoriť. Tieto správy hovoria samé za seba,” vyhlásil Massa, ktorého Formula 1 vlani požiadala, aby na veľké ceny nechodil oficiálne ako jej ambasádor. Dôvodom je jeho súdny spor.

Na druhej strane Flavia Briatoreho privítala Formula 1 s otvorenou náručou. Šéfovia tímov zas hovorili o tom, že na staré hriechy treba zabudnúť a Briatoremu odpustiť. “Na tomto svete sa deje veľa čudných vecí,” pokrútil hlavou Brazílčan.

O Briatorem sa špekulovalo už niekoľko týždňov. Alpine je totiž v obrovských problémoch. Teraz Bernie Ecclestone v rozhovore pre Blick priznal, že to bol sčasti jeho nápad zavolať vlka medzi ovečky.

“Mal som dlhý telefonát so šéfom Renaultu Lucom de Meom. Bol zúfalý,” hovorí Bernie Ecclestone, bývalý boss efjednotky. “Potom prišla reč na Briatoreho. Rýchlo sme sa zhodli, že v takej chaotickej situácii môže pomôcť len muž činu, darebák medzi anjelmi. V kolotoči Formuly 1 je tých svätých až-až!”

Nevedno, čo presne Alpine očakáva od Briatoreho. Na jednej strane mu môže pomôcť postaviť tím späť na nohy, ale nie je jasné, za akým účelom. Chce Alpine pokračovať vo Formule 1, alebo je Briatoreho úlohou zvýšiť hodnotu tímu a potom ho predať? Už dlhšie sa špekuluje o tom, že francúzsky tím chce ukončiť vývoj pohonných jednotiek, čo by mohol byť prvý krok k predaju.

Ecclestone v každom prípade verí, že Briatoremu sa podarí splniť to, čo si zaumienil. “Flaviove silné stránky vždy spočívali v tom, že rokovania mali byť krátke, bolo treba konať a myslieť vo veľkom. Vo Formule 1 nepotrebujete zbierať priateľov, ale úspechy!”

Súvisiace články

Diskusia