logo F1online.sk

V Španielsku krotia nadšenie z pretekov v Madride: Na stole sú ďalšie projekty

Sergio Pérez v Madride
© Jacobo Medrano / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Minulý týždeň sa v médiách objavila veľká novinka, že Veľká cena Španielska je blízko k presunu do Madridu na polomestský okruh neďaleko Medzinárodného letiska Madrid-Barajas. Tieto správy sa nakoniec viac-menej potvrdili. V roku 2026 by sa mali uskutočniť preteky v hlavnom meste Španielska, ale FIA do špekulácií rýchlo vstúpila s tým, že k definitíve je ešte potrebné urobiť zopár dôležitých krokov.

Do médií prenikli pomerne presné informácie o podobe madridského okruhu. Jazdiť by sa malo na severovýchode mesta v okolí kongresového centra IFEMA. Päťkilometrová trať by mala využívať pavilónový komplex a výstavisko ako cieľovú rovinku. Aj keď je podľa médií dohoda blízko k podpisu, podľa FIA musia organizátori vyriešiť niekoľko nezanedbateľných problémov, až potom vraj bude zmluva na stole.

„Na schválenie dejiska veľkej ceny je stanovený jasný proces. Nemyslím si, že tento proces sa dodržiava na základe toho, čo ste sa dočítali,“ povedal Carmelo Sanz de Barros, ktorý je členom senátu FIA a zároveň prezidentom Španielskej automobilovej federácie. „Proces sa začína u Španielskej automobilovej federácie, pretože musíte ísť najprv za nami, keď chcete v našej krajine usporiadať preteky.“

„Keď federácia usúdi, že ide o prijateľný projekt a že organizátori majú záujem, tak sa nasmeruje k FIA, pretože oni ho musia homologizovať. Keď sa hovorí o polomestskom okruhu, v prvom rade ho musíte homologizovať, certifikovať a pod. Ak teda naša federácia nič nedostala, nemohla nič poslať FIA, tým pádom FIA nič neobdržala. Nikto v Medzinárodnej automobilovej federácii zatiaľ nepracoval na tomto projekte, ktorý sa v posledných dňoch objavil v tlači,“ uviedol Barros.

Až keď budú všetky tieto predmetné kroky uskutočnené, môžu sa preteky v Madride objaviť v kalendári. Prezident tiež podotkol, že únik informácií do médií naznačuje určité politické manévrovanie. „Veľa som čítal aj o tom, že Madrid sa snaží okradnúť Barcelonu a zabiť Montmeló alebo niečo podobné. Nemyslím si, že celá vec je uvádzaná na správnu mieru,“ hovorí Barros.

„Pravdepodobne to bolo ovplyvnené politickou situáciou, v ktorej žijeme. Je to Madrid verzus Barcelona. Rovnako tak neviem, ako to bolo oznámené, ale keď sme sa pre rok 2030 snažili v Madride zorganizovať olympijské hry, pre únik informácií sa to nakoniec nepodarilo. Dúfam, že v tomto prípade sa to nestane, pretože by som rád videl preteky v Madride. Je to však jediný projekt F1 v Madride, o ktorom viem? Nie, viem minimálne o ďalších dvoch,“ vyhlásil prezident Španielskej automobilovej federácie.

Súvisiace články